Iosif Borca – Cum restaureaza Dumnezeu un om cazut


Zilele trecute m-am gandit la mesajul ingerului lasat femeilor la mormant: „Duceti-va de spuneti si lui Petru!” Petru poti fi tu, Petru din relatarea de astazi pot fi eu, Petru poate fi reprezentat prin oricine astazi. De aceea in minutele care urmeaza in aceasta zi de sarbatoare voi veni inaintea dumneavoastra cu un mesaj intitulat: „Spuneti si lui Petru”, „Spuneti si lui Petru”.

In urma cu aproximativ o luna de zile, mai precis in perioada 30 martie – 11 aprilie a.c. s-a facut un sondaj in tara noastra despre credinte si valori in societatea romaneasca. Sondajul acesta s-a realizat pe 1420 de persoane de diferite categorii de varsta, domiciliate in 126 de localitati din toate judetele tarii noastre. Printre intrebarile puse la sondajul acesta de opinie au fost urmatoarele: „Credeti in Dumnezeu?” 80,2% au declarat: „Da, noi credem in Dumnezeu.” 14% au raspuns cu „Probabil”, astia sunt oamenii tot timpul nesiguri, iar 5,8% au raspuns printr-un categoric „NU”. Ei nu cred in Dumnezeu.

O alta intrebare ca le-a fost adresata acestor oameni la acest sondaj de opinie, a fost: „De cate ori ati fost la biserica in anul 2021?” „NICIODATA” au raspuns 38,2%, „O DATA” au raspuns 16,4 %, „De 2 ori” au raspuns 9,2%, „De 3 ori” au raspuns 5,7%, „De mai multe ori” au raspuns 30,5%. O alta intrebare a fost: „Ati citit Biblia, Cuvantul Lui Dumnezeu vreodata?” 18,3% au raspuns „Da, am citit toata Biblia.” 42,4% au raspuns „Am citit doar cateva capitole sau franturi din Sfanta Scriptura” iar surprinzator 39,3% au raspuns cu „Nu”. Niciodata n-au citit nimic din Biblie.

Oamenii au mai fost intrebati: „Credeti in viata de dupa moarte?” 66,9% au raspuns cu un categoric „Da, stim si credem ca exista viata dincolo de mormant.” 33,1% insa au raspuns ca ei nu cred ca exista viata dupa moarte. „Unde credeti ca o sa ajunga sufletul dumneavoastra dupa moarte?” a fost o alta intrebare. 25,6% au raspuns „Noi credem ca sufletul nostru va ajunge in raiul Lui Dumnezeu.” 1,7% doar au fost convinsi ca dupa moarte vor merge in iad, in locul de condamnare vesnica. 10,1% au raspuns ca nu se duc nicaieri, pentru ei nu exista rai sau iad. Si acum interesant: 62,6% nu stiu, pur si simplu unde se duc dupa moarte. Ei nu cunosc si nu au certitudinea destinului lor vesnic dupa viata aceasta.

Si acum urmeaza 2 intrebari legate de sarbatoarea de astazi. Prima dintre ele, oamenii acestia au fost intrebati la sondaj: „Credeti in inviere?” 70,5% au raspuns prin „Da” iar 29,5% au spus „Nu, nu exista inviere, nu credem in inviere.” Iar a 2-a intrebare in contextul acesta al sarbatorii a fost urmatoarea in contextul pandemiei covid 19: „Veti merge la biserica la slujba de inviere?” 33.3% au raspuns: „Da, mergem la slujba de inviere.” 37.1% au raspuns: „Nu stim inca. Ne mai gandim. Om vedea daca vom merge sau nu.” Iar 29.5%; astia nici nu cred in inviere si au zic ca nici nu merg la biserica la slujba de inviere.

Acum va intreb: nu vi se pare ciuda, ca sa nu zic altfel, astazi 88.2% au declarat ca ei cred in Dumnezeu din care doar 70.5% cred in inviere din care 62.6% nu stiu unde se duc dupa moarte. Incotro va fi destinul lor? Ci doar 25.6% au convingerea, au certitudinea ca sufletul lor va fi mantuit si ca vor merge in raiul Lui Dumnezeu dupa aceasta viata. Nu e paradoxal sa avem 82.2% oameni care declara ca ei cred in Dumnezeu si doar 18.3% care cu gura lor au raspuns: „Am citit toata Biblia.” Nu-i paradoxal? Si doar 30.5% care au fost de mai multe ori la biserica in anul acesta mai mult de 3 ori.

In contextul acestor realitati triste si paradoxale mesajul ingerului adresat femeilor in dimineata invierii, ne cuprinde pe noi pe toti la fel ca pe Petru la momentul respectiv. Cuvintele care mi-au atras atentia pentru acesta zi de sarbatoare sunt acestea: „Duceti-va si spuneti ucenicilor si (si subliniati) si lui Petru…” Cuvintele „si lui Petru” sunt pline de o semnificatie aparte. Aduceti-va aminte, Petru fusese unul dintre ucenici caruia Cristos adesea acorda mare atentie si prioritate. Stim insa ca in noaptea arestarii Domnului Isus Hristos, stiti ce face Petru? Se teme pentru viata lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *