Andrei Balulescu – Divertismentul modern – 3 –


– continuare din partea a 2-a –

Ne intoarcem acum in Noul Testament, cartea evanghelistului Marcu in cap.6, o alta petrecere cu mare divertisment si cu mare petrecere si cu voie buna pentru cei care erau prezenti la acel ospat. In Marcu cap.6 cu vers.21: „Totusi a venit o zi cu bun prilej cand Irod isi praznuia ziua nasterii. Si a dat un ospat boierilor sai, mai marilor oastei si fruntasilor Galileii. Fata Irodiadei a intrat la ospat, a jucat si a placut lui Irod si oaspetilor lui. Imparatul a zis: „Cere-mi orice vrei si iti voi da.” Apoi a adaugat cu juramant: „Orice vei cere iti voi da, fie si jumatate din imparatia mea.”

Acest mesaj spiritual a fost structurat in 7 fragmente: 1, 2, 3, 4, 5, 6 si partea a 7-a

Desigur nu in fiecare zi era ospat. Nu in fiecare zi veneau toti boierii la Irod sa manance pe cinste sa stea la o petrecere. Dar din cand in cand cu ocazia unei zile de nastere s-a facut o petrecere deosebita. In timpul acestei petreceri, din nefericire a murit un sfant. Ei bine, nu spune prin aceasta ca orice tip de „relax” sau de petrecere este rau. Cand ne intalnim impreuna si ne veselim e pacat si rau. Nu dragii mei. Dar observam din conotatiile pe care le putem desprinde in ceea ce a insemnat liberul frau la firii pamantesti, a dus din nefericire la ruina si la pacat.

In intelegerea moderna, divertismentul comporta acele practici care duc la o inveselire a omului, sau umplrea tipului cu lucruri care satisfac omul din prisma firii pamantesti. Va dau cateva exemple contemporane: filmele, show-urile si televizualul, includem aici chiar si stirile sunt un mod de divertisment. „Dupa o zi lunga vreau sa stau sa ma uit la un film. Observand ma voi linisti un timp de 2 ore sau cat este filmul, am sa rad, am sa plang daca-i drama, daca-i comedie dupa care ma culc. Daca-i de actiune, ma trezesc un fel de Chachi Chan, vreau sa ii bat pe toti pentru ca am vazut ceva cu actiune.” Si asa gandesc oamenii, vor sa se simta foarte bine. Acest aspect al televizualului este poate cel mai raspandit, sau cea mai raspandita forma de divertisment in era in care noi traim.

O alta forma de divertisment ar fi de exemplu muzica si dansul. Muzica moderna in special incita la miscarea trupului si este facuta pentru aceasta. Cei care lucreaza, de specialitate, sa compuna astfel de cantari au scopul sa duca oamenii in special in zona senzuala. Daca mai vorbim si de cuvintele care sunt cantate in aceste cantari moderne, este deja perversiune pe fata. Daca cu ani in urma cand se cantau cantari dinacestea mai desochiate, erau glume care numai adultii le intelegeau, s-a ajuns vremea in care aceste cantari au cuvinte atat de perverse si atat de murdare incat nu ai nevoie sa fii matur, orice om, orice copil poate intelege si iti arata ceea ce se ascunde in spatele acestor lucruri.

Un alt domeniu de divertisment ar fi sporturile sau jocurile competitive. Aici includem orice domeniu de sport. Si oamenii sunt atrasi fie de fotbal, fie de tenis, fie de formula 1, fie de cate altele care oamenii le stimeaza si le plac si se uita cu atentie dorind sa aiba un timp de divertisment si de placere. Am putea vorbi de jocurile digitale in special la generatia mai tanara sau la aparatele digitale. Si te uiti la oamenii care sunt atat de atrasi de aceste jocuri incat pur si simplu in dependenta cad si nu se pot opri din ele. Persoane care sunt lipite de telefon, vorbesti cu el, da cu capul in stalp cand merge pe strada ca el sta cu telefonul in mana jucand jocuri, nu cumva sa piarda miscarea urmatoare. Jocurile digitale fac si ele parte din lumea divertismentului.

As adauga aici un alt mod de divertisment care poate este mai aproape de unii dintre noi. Mersul la mall si shopingul. Sunt persoane care merg la magazin nu ca vor sa cumpere, ci ca vor sa se uite. Si le place. Un mod de a te relaxa. Dupa o zi de stat in casa, copiii tipand si plangand ma duc sa ma relaxez. Ma plimb prin mall, ma uit in vitrina, nu cumpar nimic ca poate nu am bani dar ma duc sa ma relaxez mergand la mall. Si aceasta este o forma de divertisment. Este inclusa in divertismentul modern. As mai aduga aici „paharul de vorba” cum zicem noi, ne intalnim 2 prieteni, glumim, radem, stam impreuna, si aceasta este un mod de a ma simti bine, de a ma inveseli cand am o zi mai trista, mai sombra, vreau cineva sa rada impreuna cu mine, ascult cateva glume cu un prieten drag, „un pahar de vorba” zicem noi sau timpul de socializare.

Dificultare in tratarea acestor tematici rezulta din lipsa acelor daca vreti, ultimei epistole. Spunea un frate odata: „Baiul la noi este ca nu avem ultima epistola.” Epistola aceea care sa aiba un singur capitol si fiecare verset sa raspunda la problemele noastre cele mai uzoale. De exemplu: rapirea va fi inainte de necaz. Punct. Gata am rezolvat-o. Toata dezbaterea acesta teologica s-a dus cu un singur verset. Liber arbitru sau predestinare, un singur verset: „Omul este mantuit prin care a ales pe Dumnezeu.” Gata am incheiat versetul. Dezbateri de ani de zile, teologi de avengura si-au pierdut job-ul cu un sigur verset.

Este greu sa raspundem pentru ca nu avem acea ultima epistola. „Sa te uiti la film este pacat. Uite frate scrie acum negru pe alb.” Dar nu avem epistola aceea. Sa mergem la mall nu este voie. Nu avem epistola aceea. Si pentru ca nu avem epistola aceea devine un picut mai delicat sa tratam acest subiect unde tot te intorci, dai de mecanisme de divertisment atotprezente. Pentru unii semnaleaza permisivitatea si practica. Unii vor spune: „Pentru ca nu scrie in Biblie ca nu ai voie sa joci fotbal, ca nu ai voie sa faci cutare, ca nu ai voie sa te uiti la filme inseamna ca e voie. Ca daca Dumnezeu nu vroia, scria in Biblie.” Si atunci unii iau aspectul ca nu scrie si il interpreteaza ca ai voie sa faci ce vrei. Totusi trebuie sa recunoastem ca aici vorbim despre un aspect, un spatiu al libertatilor crestine.

Si ca sa putem sa intelegem mai bine asta am pregatit un slide, rog pe cel de la statie sa ma ajute cu acest slide care l-am pregatit, al 2-lea care este pregatit. Vreau sa va arat aici o schematica cum putem sa intelegem mai bine viata crestina, din prisma cum Dumnezeu ne invata. Viata noastra crestina are acest spatiu in care se incadreaza un singur chenar am zice noi. Si intreaga noastra viata este legata intre 2 lucruri. Intre principiile pe care Dumnezeu le are pentru noi si intre libertatiile pe care Dumnezeu le ingduie pentru noi. Aici este intreaga viata crestina.

Inafara acestui spatiu este diavolul, este pacatul, e tot ce este rau. In acest chenar se incadreaza tot ceea ce inseamna vietuirea noastra ca si crestin. Cand vorbim despre spatiul principiilor aici vorbim despre aspectele care sunt poruncite sau care sunt…lucruri care nu avem voie sa le facem. „Sa nu minti, sa nu furi, sa nu curvesti.” Sau „Iti poruncesc sa faci astazi, sa cinstesti pe tatal tau si pe mama ta.” Acestea sunt principiile non negociabile care cat vor fi veacurile, niciodata nu se vor schimba. Acesta este Cuvantul Lui Dumnezeu. Ele tin de aspectul legii pe care Dumnezeu a dat-o, moralitatea care este imaginea Lui Dumnezeu.

„Ati auzit, zicea Isus, ca s-a zis in vechime: sa nu preacurvesti! Dar Eu va zic: oricine se uita la o femeie si o pofteste, a si precurvit cu ea in inima lui.” „Ati auzit ca s-a zis in vechime: sa nu ucizi! Dar Eu va zic: oricine se manie, deja a facut un pacat.” Adica aici vorbim despre legea pe care Dumnezeu a elevat-o pentru noi in har prin Isus Hristos Domnul. Este spatiul in care suntem ingraditi si nu avem nici un argument. Daca cineva are intrebari in acest domeniu, venim cu versete negru pe alb. „Dar eram incurcat si ce eram sa fac? Mi-a scapat ca…n-am facut, dar de fapt am facut…” Mai, scrie negru pe alb: sa nu minti! „Cine mintea sa nu mai minta. In dragoste sa spuneti adevarul.” Ai o sumedenie de versete care iti arata ca nu ai voie. Nu poti argumenta aici cu absolut nimic.

– sfarsitul partii a 3-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 4-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *