Andrei Balulescu – Divertismentul modern – 4 –


– continuare din partea a 3-a –

Dar mai este in viata noastra spatiul libertatilor crestine. Sunt lucruri la care Biblia nu vorbeste negru pe alb ca sunt posibil de facut sau neposibil de facut. Ca de exemplu aici a spune: a bea un suc. E voie? Unul spune: „Numai apa frate, nu-i voie suc.” Dar unde scrie in Biblie ca nu ai voie sa bei suc? Sau de exemplu prcticarea unui sport. Eu vreau sa fac un pic de sport, sa fiu sanatos. Este chiar un pacat sa ma joc un sport impreuna cu prietenii mei? Ne ducem afara si batem o minge pe teren. Nu tipam, nu ne injuram, jucam un sport impreuna. Care este pacatul? Nu ai verset biblic, daca iei unul (verset) sa „il torturezi” tu, poti sa faci. Dar nu ai un argument legitim din Sfanta Scriptura.

Acest mesaj spiritual a fost structurat in 7 fragmente: 1, 2, 3, 4, 5, 6 si partea a 7-a

Consumul de carne cum spunea apostolul Pavel, unul nu vrea sa manance carne, nici o problema, e libertatea ta, altul vrea sa manance carne, mananca fratele meu! Ai grija la kilograme numai. Casatoria, si cu cine, este o libertate crestina. Daca vrei sa te casatoresti sau nu, este alegerea ta. Dumnezeu nu te obliga, nu te forteaza. Cu cine sa ma casatoresc? E libertatea ta „doar in Domnul.” Ala este principiu. In schimb cu cine apoi sa te casatoresti? Cu cine iti place tie. Cu cine vrei tu cata vreme esti in parametrii principiilor.

Lupta care noi o aveam in viata crestina in special in adunari este ca noua ne place sa trecem in capitolul Libertati, sa luam de acolo o libertate si sa o bagam in capitolul Principii. Si facem din ea litera de lege. Si aici apar problemele. Daca vreti cel mai frumos exemplu ne intoarcem la prima data cand apare Dumnezeu vorbind cu omul in gradina Eden. Porunca, principiul era: „Sa nu mancanci din pomul cunostintei binelui si raului!” Punct. „In ziua cand vei manca, vei muri negresit!” Asta este principiu. Non-negociabil. Dumnezeu nu se joaca. Nu mai ai a 2-a sansa. Nu! Cand ai mancat, ai murit. Asta este pricipiu.

Libertatea era ca poti sa mananci dupa placere din oricare copac vrei. Acum nu stiu ce fructe erau in Eden, presupunem ca erau ca la romani: pere, mere, prune, cirese. Ce putea sa manance Adam? Ce vroia, dupa placere. Din oricare pom vroia, era libertatea lui. Daca el spunea: „Nu imi plac ciresele.” „Nu manca ciresele. E libertatea ta.” „Eu vreau numai pere.” „Mananca numai pere pana nu mai poti de ele.” „Ca-i libertatea ta.” Cat priveste principiul „Sa nu mananci din pomul acela.”, ala nu se schimba, ala este principiu.

Noi ne incurcam ca luam din libertati si le bagam in spatiul principiilor. Si aici ne incurcam noi. Pavel spune in Romani cap.14, noi avem un aspect de incredintari, care pot fi create pe mai multe paliere. Cu mai mult timp in urma am tratat Romani 14 si daca vreti sa reimprospatati, ascultati acel studiu pentru ca a fost bun si important. Revenim acum, daca tu ai o incredintare formata in mintea ta, ea priveste libertati care le ai, nu-ti incalca incredintarea, dar pastreaz-o pentru tine. Este a ta, este incredintarea ta. Nu o baga in capitolul Principii si ingradeste pe altii din cauza incredintarii tale.

„Mie nu imi place sa beau suc, vai de mine ca numai apa este voie.” „Si atunci oricine bea suc, merge in iad!” Dar nu poti sa faci asa ceva, pentru ca aia este o libertate pe care o ai si este incredintarea ta. Tu nu ti-o incalca, dar nu ingradi pe altul. In acest spatiu se misca viata noastra. Avem principii care nu ne dau voie sa miscam pentru ca sunt non-negociabile, si avem spatiul libertatilor in care putem sa negociem, daca vrei sa faci sau nu, iti apartine decizia.

Intrebarea care se pune: cum tratam atunci spatiul libertatilor? Ca cele mai multe din aceste aspecte de divertisment, de aici deriva. Si vreau sa va spun dragii mei, ca si in acest capitol, sunt indrumari pe care Biblia ni le da. Scopul meu in aceasta seara nu este sa va dau lista. Asta este pacat, asta este pacat, asta este pacat, asta nu este pacat. Ci sa va ajut impreuna cu mine sa vedem cum ne invata Biblia, sa navigam acest drum al libertatilor si sa asiguram ca ramanem pe calea cea buna. Doamne ajuta la aceasta! Multumesc foarte mult celor de la statie.

Un gand asupra celor care spun: „Nu scrie in Biblie. Nu scrie in Biblie ca nu ai voie sa…” Vreau sa aduc aici un gand care este important, unii oameni motiveaza ca ce nu scrie in Biblie de fumat, de droguri, a merge la mall, de televizor, aceste practici nu sunt deloc interzise si prin urmare pot fi practicate la libera decizie a fiecarui crestin. Totusi exista un pasaj care vrea sa ne invete ceva despre aceste practici. Intoarceti impreuna cu mine in cartea Galateni, in capitolul 5 si vom citi lista poftelor firii pamantesti.

Vers.16: „Zic dar, umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti caci firea pamanteasca pofteste impotriva Duhului si Duhul impotriva firii pamantesti. Sunt lucruri potrivnice unele altora, asa ca nu puteti sa faceti tot ce voiti. Daca sunteti calauziti de Duhul nu sunteti sub lege, si faptele firii pamantesti sunt cunoscute si sunt acestea: preacurvia, curvia, necuratia, desfranarea, inchinarea la idoli, vrajitoria, vrajbiile, certurile, zavistiile, maniile, neintelegerile, dezbinarile, certurile de partide, pizmele, uciderile, betiile, imbuibarile si alte lucruri asemanatoare cu acestea.”

Adica, nu trebuie greaca dragii mei, alte lucruri care seamana exact ca si acestea. Au acelasi continut, acelasi daca vrei „flavor” dragii mei (sunt facute din acelasi aluat), aceleasi lucruri, sunt de fapt de aceeasi anvergura. „…si alte lucruri asemanatoare cu acestea. Va spun ca mai inainte, cum v-am mai spun, ca cei ce fac aceste lucruri, NU vor mosteni imparatia Lui Dumnezeu.” Sunt lucruri care sunt similare, si Duhul Sfant avertiza prin apostolul Pavel ca vor fi inventate practici mai tarziu care isi vor avea radaciniile in aceleasi fapte ale firii pamantesti, doar cu un alt ambalaj. Adica asemanatoare cu acestea.

Si dati-mi voie sa va dau acum un exemplu practic fara sa va dau eu raspunsuri, ci sa lucrez eu impreuna cu dumneavoastra. Dragii mei, a curvi este pacat? Este pacat? Este pacat. A te imbata este pacat dragii mei? E pacat. A bate, a face violenta, a abuza pe cineva este pacat? Este pacat. A fura ceva este pacat? E pacat non-negociabil. A minti este pacat? Este minciuna si daca esti sub har si daca esti sub lege, este minciuna, este pacat dragii mei. A injura, a scoate injurii, a spune cuvinte porcoase e pacat? E pacat categoric. Avem versete negru pe alb sa combatem toate aceste practici.

– sfarsitul partii a 4-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 5-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *