Andrei Balulescu – Divertismentul modern – 5 –


– continuare din partea a 4-a –

Va pun acum in balanta altceva. Va pun in balanta un film de la H., un blockbox dinacesta mare. In Biblie nu mentioneaza nicunde ca nu ai voie sa te uiti la un film. Nu este un verset care il poti rastalmaci tu sa spui ca nu-i voie sa te uiti la un film banal zice cineva, care este numai un fel de divertisment pentru mine. Dar haideti sa va pun o intrebare: filmul la care te uiti tu arata scene care contin si promoveaza si practica scene de curvie, scene de imbatare, scene de violenta, scene de imbuibare, de injuraturi, de multe lucruri care sunt deadreptul pacate.

Acest mesaj spiritual a fost structurat in 7 fragmente: 1, 2, 3, 4, 5, 6 si partea a 7-a

Prin urmare, in momentul cand eu ma uit la asa ceva, ma fac partas acelor lucruri ca si cum as fi de fata la un astfel de act. E ca si cum as fi intr-un bordel cand cineva curveste, e ca si cum as fi la birt cand cineva bea, e ca si cum stau si ma uit la cineva care se bate si „da-i mai tare, da-i mai tare.” Pentru ca ma fac partas acelor lucruri urmarindu-le pe un mic ecran, zic eu.

Ascultati ce spune Dumnezeu in psalmul 50 cu vers.16: „Dumnezeu zice insa celui rau: „Ce tot insiri tu legile Mele si ai in gura legamantul Meu? Cand tu urasti mustrarile si arunci Cuvintele Mele inapoia ta. Daca vezi un hot te unesti cu el si te insotesti cu preacurvarii, dai drumul gurii la rau si limba ta urzeste viclesuguri. Stai si vorbesti impotriva fratelui tau, clevetesti pe fiul mamei tale, iata ce ai facut, si Eu am tacut. Ti-ai inchipuit ca Eu sunt ca tine, dar te voi mustra si iti voi pune totul sub ochi. Luati seama dar, voi care uitati pe Dumnezeu, ca nu cumva sa va sfasii si sa nu fie nimeni care sa va scape.””

Auziti mai devreme, va rog sa puneti pe ecran daca se poate vers.18: „Daca vezi un hot te unesti cu el si te insotesti cu preacurvarii.” Adica cum ma pot insoti eu cu preacurvarii? Ca nici nu am deaface cu preacurvarii. Eu sunt sfant, sunt aL Domnului. Dar cand urmaresc scene care promoveaza preacurvia pe ecran, ce este aia dragii mei? Nu este o insotire cu practicile care Biblia le condamna si am verset negru pe alb sa le condamn? Revin, eu nu va spun: „Vai Doamne, cine se uita la filme, va merge in iad.” Ci eu va pun in fata principiile care sa ne calauzeasca libertatile pe care Dumnezeu le da.

Nu spun ca orice video la care te uiti este rau. Sunt documentare prin care poti invata. De buna oara cultul penticostal a facut cateva documentare despre felul cum s-a facut miscarea penticostala. Este pacat sa te uiti? Dar de unde? Dar dragii mei, sunt filme, sunt show-uri, sunt lucruri care promoveaza astfel de lucruri. Si eu ma intreb: cat de potrivite sunt pentru noi ca si copiii ai Lui Dumnezeu? Eu le-as incadra la lucruri „asemanatoare cu aceste lucruri.”

Si atunci intrebarea se pune: cum evaluam noi divertismentul modern in lumina biblica? V-am dat o lista intreaga pe care noi le putem face ca si divertisment si v-am spus ca nu va dau o alta lista care spune: „Asta este pacat, asta nu este pacat.” Pentru ca aici ne incurcam noi. Luam din spatiul libertatilor, il trecem dincolo, facem litera de lege, macelarim pe altii care nu-s de acord cu noi si uite ce sfinti suntem noi. „Urmariti pacea si sfintirea fara de care nimeni nu va vedea pe Dumnezeu.” Si atunci apare o intrebare: cum ar trebui sa judec acest spatiu al libertatilor in care se incadreaza multele aspecte de divertisment ca sa raman in voia Lui Dumnezeu? Macar ca sunt libertati si ele au parametrii in care trebuie sa se incadreze.

Haideti sa observam biblic ce ne invata Sfanta Scriptura. In primul rand dragii mei, primul principiu care reglementeaza libertatile mele este din vers.22, 1 Tesaloniceni cap.5: „Feriti-va de orice vi se pare rau!” Nu spune: „Feriti-va de ce este rau!” Pentru ca este implicit, e normal sa te feresti de ce este rau. Nu discutam despre practica raului ca suntem mantuiti ai Lui Dumnezeu. Biblia spune: „Feriti-va de orice fi se pare rau!” In engleza spune: „Orice aparenta, orice forma care ar putea sa ia raul, orice umbra a raului, sa va feriti de ea!”

Daca un lucru care vrei sa-l practici iti lasa o umbra ca poate pe undeva nu chiar face sens, in constiinta ta n-ai libertate, as spune in felul acesta: daca dupa ce ai facut lucrul acela n-ai libertatea sa te pleci pe genunchi si sa te rogi, inseamna ca pe undeva este o problema. Daca ai urmarit poate ceva banal, zicem noi, nu cred ca este o problema sa te rogi, dar daca ai urmarit ceva ce-ti pune in conflict moralitatea, ma gandesc ca cugetul luminat de Duhul Sfant nu te-ar chiar lasa asa usor sa vii in fata Lui Dumnezeu.

Revin acum la aspectul filmelor; daca te uiti la un film in care ii taie gatul, ii da in cap, asta tipa si alte lucruri murdare si acum te pui: „Doamne asa te slavesc pe Tine, mi-ai luminat ochii…” Nu cred ca poate face cineva asa. Si atunci spune Biblia: „Feriti-va de orice fi se pare rau!” As reveni, ca sa poti sti ce este rau, ca sa ai finetia aceea, trebuie sa fii ancorat in Cuvantul Lui Dumnezeu. Nu in religie, nu in practica penticostala, nu in cultura cuiva, ci in Cuvantul Lui Dumnezeu dragii mei. Si asta inseamna sa ne punem aproape de Cuvantul Lui Dumnezeu.

Dragi tineri, revin si in limba romana, este cel mai bun timp care il aveti la tinerete sa inmagazinati Cuvantul Lui Dumnezeu, de aceea spune Biblia despre tineri: „Strang Cuvantul Tau in inima mea ca sa nu pacatuiesc impotriva Ta. Cum isi va tinea tanarul curata cararea?” Daca n-ai Cuvantul in inima, nu ai de unde.

Vreau sa va spun ca cele mai multe versete care le stiu nu le-am memorizat saptamana aceasta. Le stiu de cand eram tanar si chiar copil, dragii mei. Pentru ca te atunci au ramas in minte. Daca in mintea ta in fiecare dimineata, zi, seara, noapte, sunt numai lucrurile firii pamantesti, ma intreb, ce va izvora din tine? „Feriti-va de orice fi se pare rau!” Daca nu esti sigur ca-i bine, daca nu esti sigur ca-i co… cum zic evreii, daca nu esti sigur ca nu-i 100% curat, fereste-te! Mai bine sa te feresti, decat dupa aceea sa vii la marturisire cu constiinta incarcata.

– sfarsitul partii a 5-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 6-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *