Andrei Balulescu – Divertismentul modern – 2 –


– continuare din partea 1 –

Observati tot ce s-a intamplat in timpul pandemiei. Toti au cautat raspunsuri. In loc sa le judece critic vis a vis de ceea ce se intampla, sa ne zica unul ce se intampla si daca ala ne-a spus, asa e. Daca maine vine altul cu o alta teorie, probabil ca asa este. Si asa este omul care nu are o capacitate sa le radioneze de la sine. Si aici apare o reala problema.

Citasem mai devreme, la o alta predica cu mai multi timp in urma acest citat din parte omului care a fost, daca vreti, arhitectul propagandei moderne, Eduard Bornaise care spunea in felul acesta: „Manipularea constienta si inteligenta a obiceiurilor si opiniilor organizate ale maselor, este un element important in societatea democratica.” Adica pentru noi ca democrati este important sa putem manipula oamenii in modalitatea in care ei gandesc. Masele trebuie conduse.

Acest mesaj spiritual a fost structurat in 7 fragmente: 1, 2, 3, 4, 5, 6 si partea a 7-a

Mergem mai departe, sa spuna: „Cei care manipuleaza acest mecanism nevazut al societatii constituie o retea guvernamentala invizibila, care este adevarata putere de conducere a tarii noastre.” Sunt o masa de oameni care de fapt lucreaza din spate. Nu cospiratii dinacestea ciudate, ci sunt niste oameni care au o dorinta sa duca societatea intr-un domeniu. Si sunt mecanisme bine puse la punct, analizate foarte bine psihologic care implementate fiind vor duce la conducerea maselor.

„Suntem guvernati” spunea el mai departe „mintea noastra modelata, gusturile noastre formate, ideile noastre sugerate in mare parte de barbati despre care nu am auzit niciodata.” Marile personalitati ale companiilor care vor sa faca miliarde conduc lumea aceasta, daca vreti, nu intr-un mod malefic, ci din dorinta de a face bani. Din spatele acestor intentii sta diavolul care cauta sa isi ia slava de la oamenii si care cauta si el sa isi indeplineasca scopurile sale. Si atunci oamenii gandesc ca asa fac, ca vor sa faca cum ziceam mai devreme. Si nu este asa. Fac astfel pentru ca au fost educati, au fost antrenati, si au fost pusi pe rol prin ceea ce inseamna massmedia in care noi traim.

Pe fondul acestui sistem, s-au creat o sumedenie de forme de divertisment modern care a acaparat timpul si mintea omului. Pe langa somn si lucru, ce ia mai ramas bietului om ca si ore in zi, i le va da tiptil acestor lucruri care inseamna divertismentul, care promit relaxare. „De ce faci aceasta? Ca vreau sa ma relaxez. Sunt destul de obosit, am alergat toata ziua, sunt stresat, vreau macar sa ma decongestionez un pic si asta inseamna sa fac divertismentul care mie imi place.”

Intrebarea care se ridica atunci este: Cat de potrivit sau cat de potrivite sunt aceste practici sau elemente care compun divertismentul modern. Observam ca discutia se leaga mai mult de partea libertatilor crestine decat de aspectul principial. Si vom explica in curand ce vreau sa zic cu aceasta, ceea ce necesita o discutie mai delicata si o analiza mai atenta a luminii Sfintelor Scripturi.

Daca m-ai intreba: „Ii pacat sa curvesti?”, as spune negru pe alb: „DA!”, raspunzand cu un singur verset. Scrie in Biblie negru pe alb, nu mai ai nevoie de alt argument. Dar daca intrebi de exemplu: „Ii pacat sa te uiti la un film?” Aici poate devine un pic mai complex si va trebui sa analizam in lumina Sfintelor Scripturi ca sa putem raspunde la aceste intrebari. Cum ziceam si ultima data, nu-i dorinta noastra sa ingradim oamenii cu anumite reguli sau regulamente, ci cu sinceritate sa ne uitam in Scriptura si sa vedem ce ne invata Scriptura despre acest aspect al divertismentului modern.

Tema noastra: DIVERTISMENTUL MODERN. Ca sa intelegem ce vrem sa spunem prin expresia „divertisment modern”, va trebui sa realizam ca in Biblie nu apare niciunde cuvantul „divertisment.” Nu veti gasi aceasta scris nici in romana, nici in engleza, niciunde in Sfanta Scriptura. Dar daca vreti practica a divertismentului, este intalnita in Sfanta Scriptura. Ca expresie divertismentul inseamna o petrecere usoara, agreabila si de scurta durata.

O expresie mai exacta de la „entertainment” din limba engleza ar insemna: o actiune de a oferi sau de a primi distractie sau placere. Ar mai fi sinonimul amuzament, prin care incerc sa ma amuz, sa ma fac fericit, inseamna o petrecere a timpului in mod placut si vesel, cu glume si alte mijloace de inveselire. Scopul acestor mecanisme de divertisment este sa ma faca pe mine sa ma simt bine. Adica firea mea pamanteasca sa fie indeplinita.

In istoria agrara a oamenilor, adica a celor care lucrau pamantul in vremea trecuta, sau istoria veche a omului, omul de rand nu chiar avea timp de distractie si divertisment, fiind preocupat cu existenta sa. Mergea la camp, lucra campul, venea noaptea acasa, se culca, ca a 2-a zi sa poata merge din nou la camp. Nu prea aveai timp de divertisment. In era noastra moderna s-a creat mai multe aspecte de ceea ce inseamna divertismentul. Desigur privind la aceste lucruri, observam ce spunea inteleptul Solomon in Eclesiastul cap.2 cu vers.22: „Caci drept vorbind, ce folos are omul din toata munca lui si din toata straduinta inimii lui cu care se trudeste sub soare. Toate zilele lui sunt pline de durere si truda lui nu este decat necaz. Nici macar noaptea nu are odihna inima lui. Si aceasta este o desertaciune.”

Adica omul din lumea veche nu avea de ales decat sa munceasca. Am putea spune prin extensie ca si omul din lumea noua munceste mult. Noi de multe ori glumin: „Daca am avea 25 de ore in zi tot nu ne-ar ajunge sa facem cat avem de facut.” Muncim zi lumina, fugim dincoace incolo si realizam ca niciodata nu avem timp. Si atunci cand mai gasim si noi acea jumate de ora pierduta prin calendar vom cauta sa o umplem cu un pic de divertisment, macar sa rupem monotonul si sa ne simtim si noi mai bine.

Relatarile biblice cu privire la momentele de distractie daca vreti, au avut deseori conotatii negative sau sfarsituri, rezultate negative. De buna oara privim la Israel in Sitim dupa ce vine Balaam chemat sa blesteme poporul, si nu o face pentru ca Dumnezeu il blocheaza la aceasta, vine cu un viclesug si il invata la Balac ce sa faca ca sa ii poata prinde pe israeliti in capcana. Ne spune in Numeri 25 cu vers.1 : „Israel locuia in Sitim si poporul a inceput sa se dea la curvie cu fetele lui Moab. Ele au poftit poporul la jertfele dumnezeilor lor si poporul a mancat si s-a inchinat pana la pamant inaintea dumnezeilor lor.”

Mai tarziu vom vedea in Biblie explicat acest pasaj, anume la invatat Balaam pe Balac: „Daca vrei sa ii bati pe acesti evrei, n-ai cum sa-i bati prin a-i blestema, Dumnezeu ii de partea lor. Dar daca le rupe relatia cu Dumnezeu, Dumnezeu ii leapada si ii poti batea.” Si ia invatat ce sa faca: „Fa o petrecere, muzica buna, dans pe masura, mancare cata vrei si omul sa se simta bine.” In petrecerea aceea s-a aprins mania Lui Dumnezeu.

Mai gasim mai tarziu o petrecere in cartea Daniel in cap.6, un alt imparat vroia sa faca si el o petrecere. Daniel cap.5 vers.1: „Imparatul Belsatar a facut un mare ospat celor o mie de mai mari ai lui si a baut vin inaintea lor. Si in cheful vinului a poruncit sa se aduca vasele de aur si de argint pe care le luase tatal sau Nebucadentar din Templul de la Ierusalim ca sa bea cu ele imparatul si mai marii lui, nevestele si tiitoarele lui.”

Au facut o petrecere pe cinste, au adus mancare, au adus vin, au baut, au jucat, au dansat; iese implicit din text, si au avut o petrecere deosebit de buna. Si toate acestea au dus ca la un moment dat sa apara Mana Lui Dumnezeu scriind judecata: „Ti se ia imparatia pentru ca ti-ai batut joc de Dumnezeu.” Aceasta distractie nu a dus la ceva pozitiv ci din fericire la ceva negativ.

– sfarsitul partii a 2-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 3-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *