Iosif Anca – Cum sa fii un model bun


Ramanem in picioare si deschidem Scripturile la a 2-a Timotei capitolul 3, voi citi versetele 10 la 17. 2 Timotei capitolul 3, incepem de la versetul 10: „Tu insa ai urmarit de aproape invatatura mea, purtarea mea, hotararea mea, credinta mea, indelunga mea rabdare, dragostea mea, rabdarea mea, prigonirile si suferintele care au venit peste mine in Antiohia, in Iconia si in Listra. Stii ce prigoniri am rabdat; si totusi Domnul m-a izbavit din toate. De altfel, toti cei ce voiesc sa traiasca cu evlavie in Hristos Isus vor fi prigoniti. Dar oamenii rai si inselatori vor merge din rau in mai rau, vor amagi pe altii si se vor amagi si pe ei insisi.

Tu sa ramai in lucrurile pe care le-ai invatat si de care esti deplin incredintat, caci stii de la cine le-ai invatat; din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Isus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna.” Amin. Reasezati-va va rog.

In timp ce se canta despre Numele Domnului, si eu ma gandeam ce verset de lauda pentru Domnul sa asez in fata, mi-am amintit ce scrie in 1 Cronici 29 de la versetul 10: „David a binecuvantat pe Domnul in fata intregii adunari. El a zis: “Binecuvantat sa fii Tu, din veac in veac, Doamne Dumnezeul parintelui nostru Israel! A Ta este, Doamne, marirea, puterea si maretia, vesnicia si slava, caci tot ce este in cer si pe pamant este al Tau; a Ta, Doamne, este domnia, caci Tu Te inalti ca un stapan mai presus de orice! De la Tine vine bogatia si slava, Tu stapanesti peste tot, in mana Ta este taria si puterea, si mana Ta poate sa mareasca si sa intareasca toate lucrurile. Acum, Dumnezeul nostru, Te laudam si preamarim Numele Tau cel slavit. ” Amin. Fie sa ramana Numele Domnului binecuvantat de acum si pana in veac, si fie harul Domnului, acela felurit peste fiecare dintre cei prezenti. Amin.

Dragii mei, am citit din a 2-a Timotei si am vrea sa punem cele citite sub un titlu: „Omul Model”. As vrea sa observam ca Scriptura, si daca suntem ateti si corecti, si realitatea din jurul nostru ne dovedeste ca oamenii au nevoie de modele, si ca oricum sunt modele, ca sunt bune, ca nu sunt bune si ca noi nu putem face abstractie de ceea ce vedem in jurul nostru, de oamenii cu care traim, care ne vor creiona viata si ne vor marca destinul. Astea cred ca are de a face cu felul in care am fost creati. Intr-un fel spus, cred ca dupa cum din punct de vedere genetic suntem tributari in mare masura parintilor nostri, se pare ca suntem tributari mediului, relatiilor, si noi, repet, vrand, nevrand urmam pe cineva, ne asemanam cu cineva, depinde, cu cineva bun, sau cu cineva, sa zic, mai putin bun sau dea dreptul rau. Dar in fond si la urma urmei, nu exista decat 2 directii, 3 tronuri de domnie in universul acesta. 429

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *