Cristi Boariu – Pilda bogatului nemilostiv – 2 –


– continuare din partea 1 –

Stiti ca in timpul acesta pe care Dumnezeu ni l-a dat dragii mei, Dumnezeu nu ni l-a dat ca sa punem mai fain faianta la casa. M-a intrebat cineva si ne intreaba oamenii: „Ce mai faci, cum esti?” Si obisnuisc sa raspund prin acest raspuns a lui Francis Chan: „Sunt bine, ma pregatesc pentru urmatoarele milioane de ani.” Si sa intrebi pe unul „Cum esti?” „Eu cu betoniera.” zice. „Cu drujba.” „Eu cu masina la reparat.” Asta este tot scopul pentru care traiesti?

Dragii mei, ascultati-ma, vine ziua, spunea cantarea f.bine „cand vom pleca de aici/ Toti cei puternici, cei mari…” Daca veti merge acum in parcare, dupa masinile care le veti vedea in parcare va cam veti da seama de salariul omului, dupa ce are omul, da? Si aici poti sa faci diferenta. Dupa costumul care il are, dupa cum este imbracat. Dupa telefonul care il are. Vine ziua oameni buni…si va rog frumos cand aveti timp, mergeti prin cimitire. Asa-i ca nu mai conteaza cati bani ai avut? Asa-i ca nu mai conteaza acolo ce masina ai condus? Uitati-va, la noi la Deva, la Hunedoara este un om care are 600 de hectare de pamant, 600 de hectare. Stiti ce m-am gandit? Ca atunci cand ajungi la cimitir iti ajung 2 m sub pamant. Nu se mai cearta nimeni acolo.

Vedeti dumneavoastra? Pe cat ne apropiem de finalul vietii, ar trebui sa ne deschidem mintea si sa intelegem ca dincolo, lucrurile de aici nu prea mai au valuare. Aici conteaza, „pe cine ai la primarie? la anaf pe cine ai? poti sa dai un telefon pentru mine la judetean? trebuie sa nasc, zice, ai pe cineva acolo la matern?” Dragii mei, dincolo nu mai merge cu plicul. Dincolo nu mai merge cu relatiile. Pai daca dincolo mergea cu relatiile si cu plicul, bogatul nu mai era unde a fost aici. Bogatul era sus. Nu stiu, v-ati gandit oare cum o fi fost inmormantarea bogatului si inmormantare lui Lazar? Ca atunci cand ne cheama cineva la inmormantare sau moare cineva in sat, intrebam: „Cine-i?” „Pai, un batran de 80 de ani, nu-l stie nimeni.” „Pai n-are rost sa ma duc.” zice. Dar te-ai gandit ca poate fi Lazar acela?

Ma uitam pe yt intr-o zi la o inmormantare, era preotul, cantorul si sicriul. Atat. Si nu era covid. Nu a venit nimeni. Cred ca o fi fost un om al strazii, o fi murit pe undeva si o fi spus: „Ba, bagati-l repede in groapa.” O cantare acolo, o slujba. Stiti ce ma gandeam cand ma uitam? „Bai, daca e Lazar acolo?” Va imaginati cum a fost la inmormantare la bogat? Cred ca a fost 20 de pastori, 20 de preoti, primari, oameni cu nume, guvernul, parlament. Cred ca toti au zis: „Ba, omul acesta a fost un om deosebit. Auzi, cat bine a facut asta, nu a facut nimeni.” Stiti ca suna frumos. Am o dorinta pentru dumneavoastra: TRAITI VIATA IN ASA FEL INCAT PASTORII SA NU TREBUIASCA SA EXAGEREZE LA INMORMANTAREA DUMNEAVOASTRA. Ca la multe inmormantari am exagerat, din pacat, crezand ca omul chiar a trait ce a spus. Si apoi s-a aflat ca a fost…

Eram la o inmormantare si nu va spun unde, am facut 12 ore dus intors, cu tot cu masa, cu inmormantare au fost 15 ore dus intors. Aproape 2 zile de lucru. Cand am ajuns acolo am uitat toate schitele de predica de inmormantare. Si am zis: „Doamne ce sa vorbesc?” „Vorbeste despre iertare.” M-am mirat. Am vorbit despre iertare, ce importanta este iertarea, ce important este sa mori in pace cand pleci de aici, sa nu mori in cearta cu oamenii, sa traiesti frumos, sa ai o marturie buna. Dupa ce am plecat, m-a sunat cineva, „Domnul Cristi” zice, „au fost toti cu ochii pe tine sa vada ce zici desprea acesta, despre asta, 42 de ani nu a luat cina femeia aceasta” zice. „42 de ani nu a luat sfanta impartasanie, 42 de ani din cauza ca era in cearta pentru pamant, a zis: „Nu ma intereseaza, mie imi trebuie pamantul.” Oameni buni, daca 42 de ani ai lipsit la masa Domnului, la partasia cu Domnul, tu crezi ca prinzi masa din cer? Dar nu ai cum sa o prinzi. Ceea ce vreau sa va spun astazi este ca DOMNUL NU A VENIT SA NE IMPARTA PAMANTUL, A VENIT SA NE IMPARTA CERUL. Si ar trebui sa alergam mai mult pt. lucrurile acestea.

Vreau sa va spun 5 motive pentru care bogatul a ajuns iad. Ca daca te uiti la prima impresie zici: „Bai, asta a ajuns in iad ca a avut bani. Pai inseamna ca si Avraam trebuie sa ajunga in iad ca si el a avut bani. Si Lot. Si Iov trebuie sa ajunga ca si el a fost bogat. Aveam 11.500 de animale Iov. Afaceri de milioane de euro. Nu. Vreau sa va spun ca BOGATUL A AJUNS IN IAD CA A FOST SARAC. Ca oamenii care nu iL au pe Dumnezeu sunt saraci. Si saracul Lazar a ajuns in cer pentru ca era bogat. Nu avea nimic. Numai cerul avea. Numai pe Dumnezeu iL avea si cainii. Si cainii.

– sfarsitul partii a 2-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 3-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *