Cristi Boariu – Pilda bogatului nemilostiv – 1 –


Astazi Dumnezeu te-a adus in Casa Lui sa-ti vorbeasca in mila si indurare. Deschidem Cuvantul Domnului la Luca cap.16 incepand cu vers.19 pana la vers.31. Noi citim textul acesta la inmormantari dar mi-e teama ca pentru multi e tarziu sa-l citim la inmormantari. Si am decis sa il citesc in seara aceasta ca uneori si printr-un sicriu vorbeste Domnul stiti? Dar astazi daca suntem in Casa Lui haideti pastram masca pe gura, nu-i problema, dar macar masca de la inima sa o dam jos, ca acolo o tin multi, de ani de zile, ei tot cu masca sunt pe inima. A intrat o femeie la un prooroc si a luat cea mai lunga fusta si batic si a zis proorocul Abia: „Intra femeia lui Ieroboam, dar da-ti masca jos” zice.„Pentru ce vrei sa te dai drept alta?” Frati si surori, Dumnezeu ne cunoaste. Haideti sa stam inaintea Lui cu o inima deschisa, e Cuvantul Lui si va rog in timp ce citim acest Cuvant puneti-va in locul unuia dintre cele 2 personaje. Ganditi-va ca ati fi bogatul sau ati fi Lazar, ganditi-va cam care ar fi finalul nostru.

„Era un om bogat care se imbraca in porfira si in subtire; si in fiecare zi ducea o viata plina de veselie si stralucire. La usa lui, zacea un sarac, numit Lazar, plin de bube. Si dorea mult sa se sature cu firimiturile care cadeau de la masa bogatului; pana si cainii veneau si-i lingeau bubele. Cu vremea, saracul a murit; si a fost dus de ingeri in sanul lui Avraam. A murit si bogatul, si l-au ingropat. Pe cand era el in Locuinta mortilor, in chinuri, si-a ridicat ochii in sus, a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui si a strigat: “Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si inmoaie varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba; caci grozav sunt chinuit in vapaia aceasta.”

“Fiule”, i-a raspuns Avraam, “adu-ti aminte ca, in viata ta, tu ti-ai luat lucrurile bune, si Lazar si-a luat pe cele rele; acum aici, el este mangaiat, iar tu esti chinuit. Pe langa toate acestea, intre noi si intre voi este o prapastie mare, asa ca cei ce ar vrea sa treaca de aici la voi sau de acolo la noi sa nu poata.” Bogatul a zis: “Rogu-te, dar, parinte Avraame, sa trimiti pe Lazar in casa tatalui meu; caci am cinci frati, si sa le adevereasca aceste lucruri, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin.” Avraam a raspuns: “Au pe Moise si pe proroci; sa asculte de ei.” “Nu, parinte Avraame”, a zis el, “ci daca se va duce la ei cineva din morti, se vor pocai.”Si Avraam i-a raspuns: “Daca nu asculta pe Moise si pe proroci, nu vor crede nici chiar daca ar invia cineva din morti.” Amin. Va invit sa ocupati locul.

Dragii mei in seara acesta nu stiu cat vii de foame dupa cuvantul Domnului, cu cate predici sunt pe yt, cate proorocii, care cantari, cate marturii sunt, cu cate emisiuni, ca cate filme, cu cate meciuri, ca-i plin internetul de instagram, de tik tok, de fb, de tot ce vreti. Sa stiti ca Dumnezeu nu impinge mancarea in gura unui om sa-i provoace indigestie. Biblia spune ca Domnul satura dupa dorinta, dupa dorita.

Am observat in viata ca-i foarte greu sa dai de mancare la 3 categorii de oameni. Este foarte greu sa dai de mancare la oamenii bolnavi, astias la regim, astia nu iti mananca orice. Si apoi am observat ca-i foarte greu sa dai de mancare la bucatari. Astia sunt foarte pretentiosi. Ei nu manaca de la oricine. Ei stiu exact cate grame de sare trebuie sa fie in mancare aceea, ca-s bucatari, sunt profesionisti. Si mai este o categorie de oameni de care is pline bisericile noastre din pacate, si astia sunt satuii. E foarte greu sa dai de mancare la oamenii satui. Stiti cand ajungi la prajitura, la ultimul fel, deja omul este satul. Si atunci stii ce-ti spune: „E prea mult mac, zice, zaharul vanilat cred ca este din Kaufland, este din acela ieftin, zice nu-mi trebuie” zice.

Dragii mei, vreau sa va spun astazi, ca Dumnezeu daca ai venit flamand o sa iti dea sa mananci. Dar daca ai venit satul, poate sa vina cei mai tari predicatori, cei mai tari cantareti, tu oricum ai sa mergi tot satul acasa. Dar ca Dumnezeu sa poate sa iti umple vasul tau, tu trebuie sa fii ca in Matei cap.5: „Ferice de cei flamanzi si insetati dupa neprihanire.” Stiti ce-ar trebuie sa facem noi dupa fiecare predica. Sa mergem afara in lumea asta si sa alergam, sa transpiram, sa ne sacrificam pentru Domnul si sa consumam caloriile care le-am mancat aici. Ca la unul care iti vine de la coasa, ala nu iti comenteaza. Ca is prea fierte sarmalele zice. Unul care iti vine flamand, care a muncit, ala iti mananca. Doamne vrem astazi sa fim flamanzi dupa Tine si Domnul sa ne dea Cuvantul Lui!

Frati si surori m-am oprit la aceasta pilda pentru ca in ultimele saptamani meditez mult la ea si imi dau seama ca exista un timp pentru toate, spune cantarea. Exista un timp cand poti sa te intorci. Cel mai valoros lucru pe care il ai in viata aceasta sa stii ca nu-i telefonul, nici audi, sau masina care o ai sau loganul sau ce ai. Sau casa care o ai. Cel mai important lucru ii timpul, ascultati-ma bine, este timpul. Si spunea cantarea: „Exista un timp pentru toate.” Noi ne uitam la ceas. Vreau sa spun ca ceasul poti ca sa il dai inapoi. Timpul nu mai poti sa il dai. Ne cumparam ceasuri frumoase sau ne cumparam telefoane frumoase si avem impresia ca daca ne-am cumparat ceva care indica timpul bine si-i la fix, avem timp mai mult.

Dragii mei, nu stiu cum se face, mi-aduc aminte, eram copil, bunicii mei erau in ficare seara la rugaciune. Cand intr-o casa, cand intralta. N-aveau masina de spalat, nu aveau cuptor cu microunde, nu aveau telefon ca si noi. Acum eu iti dau un telefon si rezolv prin telefon ce am de rezolvat. Ei trebuiau sa vina pana la mine acasa, sau eu pana la cineva acasa, da? Jumate de zi iti lua sa iti rezolvi o problema, acum ai dat un telefon. Nu stiu cum se face ca aveau mai mult timp ca noi. Si noi nu mai avem timp. Stiti ca la ora actuala sunt oameni in locuinta mortilor care au murit, ar da orice, ascultati-ma, miliarde de euro daca ar avea, ar da, dar nu mai pot sa faca nimic; sa se mai intoarca inca o data in timp, in viata. Sa mai asculte o predica, sa mai asculte o cantare si sa mai ia o decizie. Ma aud si copiii? Pentru ei (oamenii din iad) nu se mai poate face nimic, pentru ca spune Biblia ca „omului ii este randuit o singura data, dupa care…”; dupa care vine ce? JUDECATA.

– sfarsitul primei parti a acestui mesaj. Continuare in partea a 2-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *