Cornel Avram – Erezia relaxarii morale


Haideti sa deschidem impreuna Sfanta Scriptura la 2 Petru cap.2, textul programant pentru seara aceasta in calendar este tot cap.2 din 2 Petru, noi o sa citim doar vers.9 undeva pe la jumatatea acestui capitol. 2 Petru cap.2 vers.9, titlul din buletin este „Erezia relaxarii morale”, „Erezia relaxarii morale”. Iata ce spune vers.9: „Insemneaza ca Domnul stie sa izbaveasca din incercare pe oamenii cucernici si sa pastreze pe cei nelegiuiti ca sa fie pedepsiti in ziua judecatii” Amin. Va invit respectos sa va reasezati.

Capitolul acesta a fost scris de sfantul Petru in a 2-a sa epistola si in acest capitol, sfantul Petru scoate in evidenta faptul ca in popor s-au ridicat si se vor ridica si in lume, asa-zisi profeti, prooroci care vor invata erezii nimicitoare. Apoi apostolul Petru aduce in fata bisericii si a poporului cateva exemple din Vechiul Testament, exemple mai vii pentru ei atunci cu 2000 de ani in urma parca, decat sunt pentru noi azi, exemple din care arata sau cu care argumenteaza modul in care Dumnezeu se comporta si raspunde acolo unde este pacat si faradelege.

Daca pasajul acesta ar fi scris in Vechiul Testament pentru oamenii care nu iL cunosc pe Dumnezeu sau pentru Israel, unii ar fi putut sa il scoata complet din ecuatie, sa spuna: „Cuvantul acesta este inainte de Hristos” N-a fost jertfa Lui Hristos, n-a fost mantuire, n-a fost har, n-are rost sa vorbim despre chestiile astea. Ca acum e har, acum este dragoste, acum e iubire. Acum toate sunt bune. Dumnezeu le-a rezolvat pe toate. Ce sa vorbim noi despre cei din vechime si cum ia pedepsit Dumnezeu pe ei. Ca acum suntem sub har.

Dar observam ca acest cuvant nu-i scris in Vechiul Testament, e scris in Noul Testament si e scris de un om care a umblat cu Hristos. Si adreseaza acest cuvant bisericii, oamenilor care-L cunosc pe Dumnezeu. De ce face apostolul lucrul acesta? Pentru ca oamenii sa se poarte in modul cel mai serios in relatia lor cu Dumnezeu. Ca oamenii sa inteleaga cat de grav este pacatul. Si cum raspunde Dumnezeu pacatului. Ce face Dumnezeu cand oamenii pacatuiesc. Repet: cuvantul acesta este pentru lumea in care noi traim si este pentru noi ca sa invatam din el.

Aici sunt cateva exemple care ne arata ca daca se slabesc, se extind, se distanteaza laturile care arata cararea dreapta, sfanta, morala. Daca se relaxeaza regulile morale, urmeaza pedeapsa, distrugere si bestem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *