Paul Negrut – Semne si minuni pentru oamenii fara speranta – 2 –


– continuare din partea 1 –

In Evanghelia dupa Ioan cap.5 Domnul Isus se apropie de un om de care nu s-ar fi apropiat usor nimeni. Este vorba de un om bolnav paralizat care de 38 de ani era bolnav de paralizie, de 30 de ani. Dar ca sa intelegem minunea aceea pe care a facut-o Domnul Isus Hristos pentru un om fara speranta, este important sa intelegem contextul.

„Dupa aceea era un praznic al iudeilor si Isus s-a suit la Ierusalim.” Pana la finalul cap.4 este in Galileia, in Capernaum langa Marea Galileii. Acolo Domnul Isus a facut multe minuni, i-a invatat pe oameni, a facut lucrari deosebite. Dar acum este una dintre sarbatorile iudaice la care erau chemati toti barbatii sa participe. Nu stim exact care dintre sarbatori, cele 3 mari sarbatori erau: sarbatoarea Pastelor, sarbatoarea Saptamanilor sau a Cincizecimii si sarbatoarea Corturilor. Nu stim care dintre aceste sarbatori era pentru ca textul nu ne spune.

Dar Domnul Isus s-a dus la Ierusalim la aceasta sarbatoare si surprinzator n-a intrat in Ierusalim pe Poarta Frumoasa. Era oarecum poarta oficialitatilor si poarta pe care erau asteptati pelerinii sa vina la Ierusalim. Ci a intrat in Ierusalim pe Parta Oilor. Pe poarta aceea erau duse doar oile si celelate animale de jertfa. Era o poarta mai putin frecventata de oamenii simandicosi. Pe acolo se duceau doar cei care aduceau animalele de jertfa.

Si Biblia spune ca aproape de poarta aceea a oilor era o scaldatoare, asa spune traducerea, era o scaldatoare, un bazin care avea de jur imprejur niste terase acoperite la care Bibliea le zice pridvoare si in locul acela erau adusi oamenii bolnavi. Acum va rog sa va imaginati ca-i sarbatoare mare in Ierusalim si la sarbatoarea aceasta sunt 2 mari categorii de oameni. Oamenii sanatosi in trup care se duc sa sarbatoreasca, participa si la sarbatoare la Templu si apoi in grupuri in familie in diverse imprejurari, o saptamana intreaga de sarbatoare. Erau evenimentele de peste an care starneau multa pasiune din toate punctele de vedere si oamenii se bucurau sa ajunga in aceste mari evenimente religios sociale.

Pe partea cealalta, la scaldatoarea aceasta spune Biblia „era o mare multime de oameni bolnavi.” Toate bolile imaginabile. Erau dusi la Ierusalim dar erau lasati la scaldatoarea aceasta asezati acolo pe pardoseala, era acoperis deasupra si in laturi si in spate, dar era deschizatura inspre bazin. Bazinul era mare. Avea vreo 50 sau 60 m in latime si in jur de 100 m in lungime. In original spune ca acolo „zacea o mare multime de bolnavi.” Acum nu ne spune Biblia care era numarul exact dar daca era o mare multime inseamna ca erau de ordinul sutelor sau poate chiar a miilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *