Adi Varga – Cresterea copiilor – 3 –


– continuare din partea 2 –

Dar acum sa dau si un exemplu pe tema parinti cu interes la invatatura si cresterea copiilor. Haideti cei ce aveti Scripturile la dumneavoastra, Geneza 42 vers.36, il vom gasi pe tatal Iacov intr-o ipostaza destul de dureroasa, frant dupa cele intamplate in casa lui, dar veti vedea aici, parca din val in val merge acest parinte, acest tata. Nu trecuse mult cand atat de greu, cred ca ranile erau nevindecate despre „pierderea lui Iosif”, data stirea de fratii lui de trup, care stiti bine, complotul pe care l-au facut si sabotarea fratelui lor, vazand ca-i mai iubit parca de tatal lor ca si ei.

Acest mesaj spiritual a fost structurat in 4 parti: 1, 2, 3 si partea a 4-a.

Ca aici o sa vedeti o alta ipostaza, si anume: fiti foarte atenti, Geneza 42 cu 36: „Tatal lor Iacov le-a zis: „Voi ma lipsiti de copii, Iosif nu mai este, Simion nu mai este” a ramas in Egipt si el da?, „si voiti ca sa luati si pe Beniamin.” Atentie acum ce model de tata, un tata interesat de fii lui: „Toate acestea pe mine ma lovesc””. „Toate acestea pe mine ma lovesc” – un tata interesat de copii sai. Tata din Talmagiu, mai esti interesat de fii si fiicele tale? Mai iti pasa de ai tai? Te rog, nu-mi raspunde mie. Provocarea aceasta vine din partea Lui Dumnezeu. Da-ti raspuns singur in inima ta in clipa aceasta.

Un al 2-lea fel de parinte placut Lui Dumnezeu, poate o sa ziceti ca-i aproape un sinonim termenul „interes” cu acesta, INVATA-TI COPIII CU RESPONSABILITATE! Fii responsabil de copiii pe care ti ia dat Domnul. Dragii mei, nu pot sa inteleg cand aud si idea aceasta la unii parinti: „Lasa ca ni-i cresc bunicii daca ne-or veni. Las ca ni-i creste strada, las ca ni-i creste grupa duminicala de care vorbeam profesorii de la gruple de duminica.” Daca avem, ca nu toate bisericile dispun si pe latura aceasta de alti tineri care sa-si dea poate 2 ore din timpul lor, de sta cu copii fratilor si a studia cuvantul sau a-i invata cantari sau alte poezioare pe tema copiilor strict.

Nu-i un lucru rau acesta, sa nu ma intelegeti gresit, chiar adineaori am spus, ii bine si bunicii crestini sa aiba implicare in educarea nepotilor, dar atentie mare: daca Dumnezeu m-a binecuvantat cu statutul de a fi tata, sa fiu constient de rolul unui tata in casa. Ati auzit vreodata spunand, multi copii care au ajuns cum au ajuns pe strazile Romaniei, in ce situatie nu va mai spun ca sunt pline stirile de ei, ce se intampla si ce fac, stiti ce au spus unii dintre ei care au avut curajul sa o spuna? „Datorita familiei dezorganizate din care vin pentru ca nu am avut tata in casa, n-am avut cine imi porunci, n-am avut cine sa imi impuna unele lucruri. Din pricina aceasta am ajuns ce am ajuns.”

Stiti, unde tata ii dezinteresat, aschia nu sare departe de trunchi? Asa se ajunge si copilul, daca tata este cum este, nu te astepta. Tine minte cuvantul termenului, hai cuvantul „copii” sa il punem „copii” (dublura). Copii, nu zic cuvantul „copy – paste”, „copii”, ce vad la tata asa face si fiul, ce vede la mama asa face si fiica. Am vrea sa fie toti duhovnicesti si spirituali. N-or fi mai presus decat sunt, parintilor. Poate nu o sa fiti toti de acord cu mine, incluziv Scriptura detaileaza in multe cazuri astfel de situatii.

Si acum fiti atent la un parinte responsabil, interesant, nu i se da numele la acesta. Dar ce model si exemplu e in Scriptura! Luca 11 de la vers.5 la 7 Domnul Isus Hristos face remarca acestui pasaj biblic si vrea sa aduca in atentia noastra spunandu-ne asa: „Apoi le-a mai zis: “Daca unul dintre voi are un prieten si se duce la el la miezul noptii si-i zice: “Prietene, imprumuta-mi trei paini, caci a venit la mine de pe drum un prieten al meu si n-am ce-i pune inainte”; si daca, dinauntrul casei lui, prietenul acesta ii raspunde: “Nu ma tulbura;””, acum atentie ce detalii da Domnul Isus aici, „Usa este incuiata, copiii mei…” sunt pe afara in noaptea asta, asa scrie? Urmaritori de Scriptura, unde-s copiii acestui tata? Urmariti-ma pe text, pe cuvant, imi place sa vad oameni interesati de Scripturi. „Copiii mei sunt cu mine in pat, nu pot sa ma scol sa-ti dau paini”

Iertati-ma, foarte multe fete care au ajuns in Romania cu traume, batjocorite, necinstite. La noi la Oradea sunt arhipline cluburile, vin de la evanghelizari cateodata la 1, 2 noaptea, le vad adolescente de 14, 15 ani la 1, 2 noaptea pe strazi din cluburi, din baruri, din discoteci si tot ele sunt suparate ca au fost traumatizate de o anumita trauma. De ce? Cand iti spune mama ta: „Fato, la ora 22 esti in casa!” „Mama numai tu esti mama dinasta!” Mai ales in generatia asta. „Numai tu esti asa radicala, numai tu esti legalista mama!” „Tata numai tu esti asa conservator tata!” „Toti baietii sunt pana la 24, 01 pe afara, numai pe mine pe la 22 acasa?” „Iar ma bagi in comunism tata?” „Iar sunt ca la armata, in militarie?”

STIE BINE TATA SI MAMA DE CE ITI IMPUNE ORA ACEEA! Aduti aminte ce iti spun eu acum: tata si mama au fost si ei la randul lor tineri, poate unii dintre ei s-au lovit la tineretea lor cu traumele, au primit cate o usa in nas, iarta-mi expresia care ti-o spun si nu vor sa treci pe unde au trecut ei. Nu vor sa calci prin anumite vai umbroase unde sacalii noptii pandesc si cauta pe cine sa mai sfasie, sa mai rupa.

Nu mai vorbesc de leul care da tarcoale, daca mai gaseste o oita, mai ales dea copiilor fratilor. Ca-i interesant cand se intampla ceva cu altora din lume, lucruri dinacestea, nimeni nu vede nimic, un copil de-al pocaitilor sa cada in astfel de stari. De maine tot Halmagiu afla, primul numar de casa pana la ultimul numar. Pruncii pocaitilor, copiii pocaitilor. Uita-te si sa ne pocaim. Cat de mic e lucrul acela. Din nou romanul este expert: „sa faca bou”, „din tantar face armasar” Este drept sau nu-i drept, spuneti-mi dumneavoastra.

– sfarsitul partii a 3-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 4-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *