Dan Bercian – Inselaciunea zilelor din urma – 2 –


– continuare din partea 1 –

Ajungand deci pe pagina de web al canalului A&O, am remarcat printre altele un nume cunoscut mie: Kanette Haghin. Acest nume apare pe site-ul A&O asociat cu cateva carti scrise de el, vreo 4, carti promovate de A&O prin editura care ii apartine. Au fost si sunt si alte carti traduse pana acum de aceasta editura si care sunt relevante pentru orientarea grupului A&O.

Un sprijin deosebit acorda A&O si miscarii de rugaciune Maslinul, miscare asociata cu Rugul Aprins. Fiind vorba despre lucrari care promoveaza rugaciunea cine ar putea spune ceva impotriva lor. Cu totii stim ca avem nevoie de rugaciune si oricat de multa ar fi, niciodata nu e destula. Ce m-a uimit insa in legatura cu Maslinul, iata ca totusi nu mi-a disparut simtul uimirii si m-a facut sa imi pun semne de intrebare in legatura cu activitatea acestei organizatii, a fost declaratia unuia dintre liderii acestei miscari.

Dupa ce Nelu Prea de la Strajerii, grupare care tot in aceste ape se scalda a demascat invataturile eretice ale lui Chris Oiakilome. Desi ceea ce a scris Nelu Prea despre doctrina eretica a acestui Chris, era in masura sa traga serioase semnale de alarma si sa ii indemne pe cei ce au avut pana atunci legaturi cu el la o serioasa analiza, s-a intamplat exact pe dos si unul dintre liderii gruparii Maslinul a publicat imediat pe net un raspuns prin care isi manifesta atasamentul fata de Chris Oiakilome si lucrarea acestuia.

Iata doar un fragment din aceasta scrisoare. Citez: „Recent am primit un e-amil jenant de la un anume slujitor al Evangheliei care a denaturat mesajul pastorului Chris din Africa si a prezentat in mod eronat teologia pastorului Chris. Omul acesta nu a fost in Africa, si ca multi altii denatureaza o imagine a unui slujitor a lui Dumnezeu din Africa care confirma Cuvantul Lui Dumnezeu cu semne si minuni.

Nu vreau sa ridic in slavi pe pastorul Chris dar am curajul sa imi exprim liber simpatia fata de un om a lui Dumnezeu cum este pastorul Cris chiar daca este la moda sa te faci cunoscut cu critici aduse la anumiti oameni mari a lui Dumnezeu. Asa a fost intotdeauna. Au fost aduse critici continue la toti oamenii trezirii cum ar fi Oral Roberts, Kenette Haghin. Pentru ca mai tarziu dupa ce au disparut din viata sa fie exemple de urmat in schitele predicatorilor din intreaga lume.” Citat inchis.

Acum daca aceasta este incredintarea liderilor de la Maslinul in legatura cu Chris Oiakilome ii priveste. Oamenii au dreptul sa creada tot ce vor. Dumnezeu ne-a dat acest drept. Numai ca eu am obligatia sa cercetez toate lucrurile si sa iau doar ceea ce este bun. Si orice scop nobil ar avea cineva daca se dovedeste ca exista o mica abatere de la adevar, ceea ce nu este cazul in legatura cu Chris Oiakilome unde abaterea este mare si vizibila atunci nu sunt interesat de aceasta oferta.

Observ insa din fragmentul de scrisoare publicat ca liderii Maslinul nu au o parere buna doar despre Chris Oiakilome ci si despre Kanette Haghin si lucrarea acestuia. Acelasi Kanette Haghin caruia editura A&O ii publica si ii promoveaza cartile Cresterea duhovniceasca, Arta rugaciunii, Autoritatea credinciosilor, Cum poti fi calauzit de Duhul Sfant si poate si altele, carti peste care am dat azi pe cand cautam sa aflu cate ceva despre Parachute Band si promovarea lor in Romania.

Nu stiu ce va spune voua numele Kanette Haghin dar mie imi spune multe. El este unul dintre promotorii Rasului Sfant o miscare considerata de trezire dar care este de mare ratacire. O sa incerc sa va spun cate ceva despre acest Ras Sfant si miscarea care promoveaza aceasta lucrare. Rasul Sfant este asociat cu deja celebrele caderi pe spate in duhul si cu lucrarile supranaturale de vindecare. A inceput in 1994 in Toronto si este legat de numele Rodney Howard Browne, un pastor sud african care a fost invitat sa predice aici si care mai tarziu a infiintat o fundatie evanghelistica in SUA care ii poarta numele.

Lucrarea s-a imprastiat apoi in multe tari fiind prezentata ca o lucrare autentica de trezire. Se spune ca Rodney Howard Browne ar fi spus la Trinity Broudcasting Network, o statie tv din SUA care promoveaza aceasta lucrare, mustrandu-i pe cei care se rugau la altar sa inceteze sa se mai roage si sa inceapa sa rada ca ceilalti. Sa se roage acasa, aici venisera sa se umple de ras.

In numarul revistei Carisma din luna august 1994 Howard Browne a fost citat cu urmatoarele cuvinte: „Intr-o seara predicam despre iad si rasul a izbucnit in toata sala. Cu cat le spuneam mai multe despre iad cu atat oamenii radeau mai tare.” Intr-o alta ocazie Howard Browne ar fi spus: „Mai degraba m-as afla intr-o biserica in care diavolul si firea pamanteasca sa se arate, decat intr-o biserica unde nu se intampla nimic fiindca oamenilor le este prea frica sa arate ceva. Iar daca se arata un diavol, nu va ingrijorati nici de asta. Bucurati-va fiindca cel putin se intampla ceva.”

Pe langa rasul sfant cei ce vor sa vada ce se intampla in astfel de intalniri si care trebuie sa fie foarte atenti sa nu faca un soc vor putea lua cunostinta cu tot felul de manifestari ciudate cum ar fi caderile pe spate, latratul sfant dar si tot felul de manifestari animalice pe care promotorii miscarii le atribuie Duhului Sfant. Ei spun ca atunci cand oamenii sunt coplesiti de Duhul, multi se comporta ca animalele.

– sfarsitul partii a 2-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 3-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *