Adi Varga – Cresterea copiilor – 2 –


– continuare din partea 1 –

Dragii mei, primul lucru care vreau sa vi-l spun dragi parinti: invatati-va copiii cu maxim interes. Mi-a placut mult ceea ce Duhul Sfant ii spunea, daca bine am retinut, fratelui Robi, daca ii numele lui si l-am retinut si eu bine, „Cea mai mare investitie a ta sa fie in familie barbatule!” ii spunea Domnul in dimineata aceasta. Mare grija sa ai ce investesti in casa ta, in familia ta.

Ma gandeam si la o alta cantare veche, finalul cantarii acesteia din batrani spunea: „Iar cand Isus va veni impreuna in vesnicii/ Sa fii mama, tata si copii” Ce dureros va fi cand atatia parinti cautand sa se motiveze „N-am timp pentru familie, n-am timp pentru copii.” Ne trezim cu noaptea in cap, ne culcam cu noaptea in cap pentru a strange strict latura materiala, financiara sa aiba copiii nostri.

Acest mesaj spiritual a fost structurat in 4 parti: 1, 2, 3 si partea a 4-a.

Intreb: doar din trup e constituita si partea copiilor nostri? Sau copiii nostri au si un duh si un suflet de care trebuie sa mai avem timp? Sa fim interesati si de latura lor launtrica. Suntem interesati ca parinti strict doar de latura de afara care Pavel spune bisericii din Corint ca „partea aceasta se trece” idee care si in Ecresiastul spre final ne aducem aminte cand spune inteleptul Eclesiastul: „tarana in tarana se intoarce iar duhul de la Dumnezeu care l-a dat.” Dar ca sa se intoarca la Dumnezeu si sa nu tremure acel duh a omului ca un pipirig, ca planta aia de balta care ai impresia ca tot timpul sta cu capul plecat, ca sa nu tremure nici mama, nici tata, nici copilul in Ziua Judecatii.

Fiti parinti interesati de actiunile copiilor dumneavoastra, de trairile lor, de purtarea lor, de comportamentul lor, de angajamentele lor. Si am sa va spun inca din frageda copilarie ma gandesc la un cuvant din Proverbe, cred ca cuvantul acesta nu-i un cuvant strain de dumneavoastra, poate cel putin odata la o binecuvantare de copii l-ati auzit, Proverbe 22 cu 6 spune: „Invata pe copil calea pe care trebuie sa o urmeze si cand va imbatrani nu se va abate de la ea.” Nu va spun ca proorocul Ieremia spunea de o categorie de batrani care imbatranesc in cele rele. Ati intalnit oameni care imbatranesc in cele rele? Eu am gasit si nu-s putini nici in Romania, imbatranesc in cele rele.

Dar ce frumos e aici Cuvantul, daca in copil cu interes vei avea o invatatura aleasa, sanatoasa asa cum mama si bunica lui Timotei se face remarca aceasta de Pavel cand ii spune: „Credinta neprefacuta care o ai Timoteie ai invatat-o de la bunica ta, de la mama ta.” Si vad aici si 2, 3 surori si 1 frate, 2 in varsta si ma rog ca Dumnezeu sa binecuvanteze batranii bisericii din Talmaciu. Daca-s acei bunici ca si bunica lui Timotei sa-i binecuvanteze Dumnezeu, daca nu-si uita chiar nepotii pentru ca in multe cetati am auzit marturia unor adolescenti, a unor tineri spunand: „Daca parintii nu au avut timp sa ne aduca la adunare, ne-au luat bunicul sau bunica de mana si din frageda pruncie ne-au adus in Casa Domnului.”

Stiti ce e dureros si nu inteleg fratilor? In unele biserici vad fratii deranjati de prezenta copiilor in adunare, mai nu le-am facut o camera izolata, „Mama si copilul” sa nu deranjeze biserica, sa nu vorbeasca nimic in biserica, sa nu umble prin biserica. Ca tata a 3 copii acasa care-i aveam, vreau sa va spun, in primii 2 ani de viata de 2 lucruri m-am bucurat cel mai mult la cei 3 copii. 1. Sa-i vad ca vorbesc si articuleaza corect cuvintele si 2. Sa-mi vad copii ca umbla.

O sa vedeti cata durere ii in inima unor parinti care nu-si vad copii vorbind sau umbland. Nu-ti trebuie mai mare necaz si suparare ca asta ca parinte. Noi culmea, chiar asta vrem sa-i facem in biserica. „Nici un cuvant sa nu zica ca-i vai de tine”, „Stai locului ca daca-i miscat ceva, nu stiu ce-ti fac!”

Niciodata nu m-au deranjat copiii in adunare, ma deranjeaza ca nu mai vad copii, adolescenti si tineri in adunari. Acolo ii un mare deranj. Pentru ca ne mor batranii si biserica fara copii ii biserica fara viitor. Cine are urechi sa auda: ei nici macar nu-s viitorul de maine a bisericii. Ei fac parte in prezentul de azi al bisericii. Ii frumos sa vezi copii invatand Psalmi si recitandu-i in biserica de copii, ii frumos sa-i vezi cantand de copii in biserica. Ii frumos, pentru ca e o vorba: cat sunt copii se joaca de-a pastorii, de-a proorocii, cand sunt mari numai vezi ca chiar prooroci si pastori ajung.

– sfarsitul partii a 2-a a acestui mesaj. Continuarea in partea a 3-a –

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *