Paul Negrut – Sensul vietii de sub soare – 2 –


– continuare din partea 1 –

Daca sensul vietii de sub soare este gasit in lumea de dincolo de soare, atunci adu-ti aminte de Dumnezeu, uita-te dincolo de orizontul lumii noastre in anii tineretii tale. Nu astepta ceea ce spun multi „Mai am timp destul. La lucrurile acestea ma voi gandi mai tarziu. De astea ma voi ocupa mai spre batranete.”

Solomon spune: Daca sensul vietii de sub soare vine de dincolo de soare atunci adu-ti aminte de Dumnezeu in anii tineretii. Nu lasa lucrurile acestea inspre partea finala a vietii. De ce? Solomon aduce cateva argumente. Primul dintre ele: VIATA NOASTRA DE SUB SOARE ESTE CARACTERIZATA DE UN PROCES DE IMBATRANIRE. Aici sub soare viata noastra este o viata supusa imbatranirii si in cele din urma plecarii din lumea aceasta. Adu-ti aminte de Facatorul tau in zilele tineretii tale pana nu vin zilele cele rele si pana nu se apropie anii cand vei zice: „Nu gasesc nici o placere in ei.”

Si incepe sa descrie fenomenul acesta de trecere a noastra prin viata si de imbatranire. Pana nu se intuneca soarele si lumina, luna si stelele si pana nu se intorc norii indata dupa ploaie. Solomon spune: vor veni anii aceea cand cea mai mare parte a timpului vei fi trist. E tristetea aceea care vine cu trecerea anilor si cu neputinta anilor si cand ai terminat o portie de plans, si vine a doua portie de plans.

Solomon spune: vin anii aceea cand viata noastra afectiva se indreapta inspre polul acela negativ. Nu astepta pana atunci. Nu astepta pana incep „sa tremure paznicii casei, mainile.” Mi-aduc aminte de anii copilariei mele, bunica din partea mamei a trait 105 ani, bunica din partea tatalui a trait 85 de ani.

Si cand bunica din partea tatalui se apropia de 70, 80 de ani incerca sa puna firul in ac si ne uitam la ea copiii si de la urechile acului pana la fir era aproape un cm, si tot incerca si nu se nimerea. Si apoi spunea: „Care dintre voi ma ajuta sa pun firul in ac?” Si noi ne uitam zambind „Cum de nu vede bunica?” Va spun astazi cum de nu vede bunica. Incepe sa scada acuitatea vizuala. Incep sa slabeasca. Si tremura mana. Si nu mai ai precizie.

„Si se incovoie cele tari, picioarele”. Probabil daca va uitati la copii, in anii tineretii, a copilariei lor, e ceva ciudat la copii. Asa-s toti copiii din toata lumea, daca mergi cu ei le place sa mearga pe bordura. Daca e drumul curat si limpede, el vrea pe bordura. SI spui: „Dar nu te du pe acolo sa cazi.” Crezi ca te crede? Dar pe masura ce trec anii nu ai siguranta in mers la pasit nici pe drumul limpede. Solomon spune: Ai grija ca esti intr-un proces in care tot ceea ce ti se pare astazi ca este vesnic o sa te convinga ca sunt trecatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *