Adi Mocan – Cand esti inconjurat de intuneric, nu te teme!


Deschideti Biblia la prima carte din Noul Testament si anume la Evanghelia dupa Matei de unde voi citi un text foarte des citit, Matei cap.1 voi citi de vers.18 la vers.25. Imi place sa predic din textele acestea f.batatorite, f.folosite, pentru ca nu mai trebuie sa vin din nou cu versetul pentru ca dumneavoastra deja il cunoasteti. Textul nostru se imparte in 3 si pe parcursul citirii va voi face constienti de lucrul acesta. Sunt 3 parti in care se imparte textul nostru din Matei cap.1 de la vers.18 la vers.25.

Prima parte, vers. 18 si 19 prezinta realitatea trista din viata lui Iosif, intunericul din viata lui si apoi de la vers.20 la vers.23 rasare lumina, Dumnezeu i se adreseaza printr-un inger si apoi in ultima parte a textului de la vers.24 la vers 25 vedem reactia lui Iosif la lumina pe care o primeste de la Dumnezeu. Vers.18: „Iar nasterea lui Isus Hristos a fost asa: Maria, mama Lui, era logodita cu Iosif;” Si va reamintesc faptul ca acest „logodit” e tradus in limba romana asa pt. ca nuexista un echivalent pentru ritualul nuntii asa cum era el in cultura iudaica, adica exista o prima parte a casatoriei care insemna semnarea contractului de nunta, un fel de cununie civila cum avem noi astazi, dar lucrurile erau putin diferite si apoi 1 an de zile, mirele si mireasa daca vreti, cei 2 erau in mod oficial sot si sotie dar nu locuiau impreuna, nu aveau dreptul sa locuiasca impreuna, ci abia dupa 1 an de zile urma ceremonia nuntii, ceremonia religioasa si dupa ce avea loc ceremonia religioasa cu masa festiva abia apoi cei 2 aveau dreptul sa locuiasca impreuna. Asa ca logodna atunci insemna mai mult decat inseamna astazi. Astazi logodna nu inseamna chiar acelasi lucru.

Asadar „Maria, mama Lui, era logodita cu Iosif; si, inainte ca sa locuiasca ei impreuna,” Observati, deci inainte sa treaca de etapa a 2-a a casatoriei, nu stim cat de departe erau de aceasta etapa, cat de aproape, spune Biblia ca „ea s-a aflat insarcinata de la Duhul Sfant.” Vers.19. „Iosif, barbatul ei, era un om neprihanit” Neprihanit inseamna drept in Ochii Lui Dumnezeu, cam asta, neprihanire e sinonim cu dreptate in Biblie, dar nu orice fel de dreptate, nu o dreptate prin raport la oameni, ci prin raportare la Dumnezeu. Deci era un om drept in Ochii Lui Dumnezeu. Si evident ca lumea il cunoastea ca atare.

Si pentru ca era un om neprihanit „si nu voia s-o faca de rusine inaintea lumii;” Deci caracterul lui se vede si in asta. Da-ti-mi voie sa spun ca se vede caracterul lui ci cred ca si dragostea lui pentru Maria se vede in faptul ca nu vroia sa o faca de rusine inaintea lumii, „de aceea” spune Biblia, cand afla ca ea era insarcinata, evident ca probabil nu a crezut ca aceasta sarcina este o lucrare a Duhului Sfant, de aceea spune Biblia ca „si-a pus de gand s-o lase pe ascuns.” Adica solutia lui era asta: sa fuga. Asta este prima parte a textului care prezinta, va imaginati toata tristetea din mintea lui Iosif, toate visele lui frante, toate gandurile care erau in mintea acestui om. Se gandea: „Mai, cum sa procedez sa fie mai bine? Sa fie mai bine si pentru mine, sa fie mai bine si pentru Maria.” Pentru ca o iubea si in acelasi timp se simtea ranit pentru ca atunci cand afla ca ea este insarcinata, in mintea lui se nasca o gramada de ganduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *