Darius Moise – Ce spune Biblia despre brad, mos craciun si campionatul mondial ?


Te-ai intrebat vreodata ce spune Biblia despre brad, mos craciun si campionatul mondial? „Biblia nu spune nimic despre aceste lucruri.” veti exclama cei mai multi dintre voi. Insa Biblia vorbeste f.clar despre orice subiect. Totusi inainte sa vedem ce zice Biblia, sa ne intrebam de unde vin aceste traditii? Te-ai intrebat vreodata cum de am ajuns noi, crestinii, pocaitii, sa serbam astfel de mizerii? „mos craciun = mizerie? Ce aiureli vorbesti mai tinerelule?” Bun, dar avand atata sarbatoare, te-ai intrebat vreodata cine e sarbatoritul? In sarbatoarea de anul acesta am avut parte de mos craciun, brad, cadouri, beteala, globuri, campionatul mondial si multe alte aiureli. Te-ai intrebat macar o data in calitate de om, ce sa mai zic de crestin, cand s-a inventat fotbalul, cand s-a inventat cupa mondiala si de ce? De unde vine povestea craciunului? De unde vine povestea cu mos craciun cu plete dalbe? De unde si pana unde vine bradul direct in casa mea de sarbatori? De unde si pana unde in casa mea intra si luminitele asezate in casa, pe casa si peste tot la tot pasul. Ramai alaturi de mine cateva minute si o sa iti dau raspuns la toate aceste intrebari.

Cand s-a inventat fotbalul si de ce? Fotbalul sau socer cum este cunoscut in unele parti ale lumii, a evoluat in decursul secolelor dar forma moderna a jocului a fost codificata in Anglia in secolul al 19-lea. Prima mentiune scrisa despre fotbal apare in anul 1170 intr-un document emis de regele Henry al 2-lea al Angliei care interzice jocul de forbal in cetatile sale deoarece, mare atentie, considera ca distrage atentia oamenilor de la exeritiile militare, cand asociatia de fotbal din Anglia a adoptat o serie de reguli pentru jocul de fotbal. De atunci fotbalul a devenit unul dintre cele mai populare sporturi din lume cu milioane de oameni care joaca jocul in toate colturile globului. Cupa mondiala de fotbal cunoscuta in mod oficial ca si campionatul mondial fifa de fotbal a fost organizata pentru prima data in urma cu aproape 100 de ani in 1930 in Uruguay. Aceasta a fost prima editie a turneului si a avut loc la sf.anilor 1920 dupa ce fotbalul a devenit un sport preferat pe scara mondiala si dupa ce federatia internationala de fotbal a fost fondata in 1904. Cupa mondiala de fotbal este acum una dintre cele mai importante competitii sportive din lume cu milioane de fani si spectatori in toate colturile globului si chiar in biserica, chiar la noi in Romania.

A 2-a intrebare. De unde vine sarbatoarea craciunului. Povestea craciunului este o traditie care dateaza din sec.al 4-lea. In acea vreme crestinii au inceput sa celebreze nasterea Lui Isus Cristos pe data de 25 decembrie marcand astfel inceputul sarbatorii craciunului. Aceasta data a fost aleasa pentru a coencide cu festivalul roman pagan de iarna cunoscut sub numele de saturnalia care era celebrat in ajunul solstitiului de iarna. Dea lungul timpului povestea craciunului a evoluat adaugand noi elemente precum mos craciun, bradul de craciun, daruri si alte traditii specifice, insa toate acestea fiind pagane.

A 3-a intrebare este: de unde vine povestea lui mos craciun? Povestea cu mos craciun cunoscuta sub numele de sf.nicolae sau santa claus, este o traditie folosita pentru a incuraja copiii sa fie mai buni, sa se comporte mai frumos in perioada sarbatorilor de iarna in mod specific. Mos craciun este reprezentat ca un barbat in varsta imbracat intr-un costum rosu si cu o barba alba care aduce cadouri copiilor buni in noaptea de craciun. Originea exacta a povestii cu mos craciun este disputata dar se crede ca ar avea radacini in traditiile vechi ale popoarelor nordice si ale sarbatorilor de iarna. O legenda spune ca mos craciun ar fi un personaj inspirat de sf.nicolae, un episcop din Asia Mica care a trait in sec.al 4-lea care era cunoscut pentru faptul ca impartea cadouri oamenilor in nevoie.

Cat de biblic suna aceasta poveste? In sec.al 19-lea povestea cu mos craciun a devenit populara in SUA, de unde se da ora exacta gratie scrierilor lui Washington Irving si ale lui Klement Clark Moore care au descris o figura induiesatoare care aducea cadouri copiilor in noaptea de craciun. De atunci povestea cu mos craciun a devenit un simbol important, esential al sarbatorilor de iarna in intreaga lume.

A 4-a intrebare. De unde vine sarbatoare cu beteala si luminite de craciun? Le vedem pretutindeni, pe strazi, acasa, peste tot. Sarbatoarea cu beteala si luminite de craciun cunoscuta si sub numele de hanuka, este o sarbatoare evreiasca care marcheaza victoria militara a evreilor impotriva asirienilor in sec.al 2-lea i.d.Hristos. In timpul luptei, Templul din Ierusalim a fost cucerit si ars de catre asirieni iar evreii au fost obligati sa se supuna autoritatilor straine. Dupa ce au fost eliberati evreii au hotarat sa reconstruiasca Templul si sa il rededice Lui Dumnezeu.

In timpul procesului de reconstructie, evreii au descoperit ca aveau o cantitate f.mica de ulei sfant necesar pentru a aprinde lumina Menorei, un candelabru cu 7 brate din Templu. Insa miraculos, uleiul sfant a tinut loc timp de 8 zile si 8 nopti pana ce au fost aduse alte surse de ulei. De atunci evreii sarbatoresc hanuka prin aprinderea unei lumini speciale numita „hanuka” pentru fiecare dintre cele 8 zile ale sarbatorii. Hanuka este de asemenea este marcata prin oferirea de daruri si prin mancarea specifica sarbatorii precum sufganiyot, adica gogosi prajite si latkes, adica placinta de cartofi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *