Cristian Ionescu – Cina Domnului – 3 –


– continuare din partea a 2-a –

De aceea preiubitilor, Cina are insemnatatea partasiei cu Domnul, dar in acelasi timp si insemnatatea partasiei noastre, unii cu altii. De aceea, vorbind despre participarea la Cina Domnului, as dori sa subliniez, aceasta participare trebuie facuta in CHIP VREDNIC, in urma unei cercetari asa cum am spus, 1 Corinteni capitolul 11 versetele 27 si 29 si Evrei capitolul 10 de la versetul 26 la 29. Trebuie sa existe o vrednicie in apropierea noastra de Dumnezeu, o vrednicie pe care tu nu ti-o poti dobandi prin puterile tale, o vrednicie pe care tu nu ti-o poti stabili inaintea Lui Dumnezeu, argumentandu-ti viata, o vrednicie pe care nu o poti primi decat prin credinta.

Ca neprihanirea pe care noi o avem, nu e o neprihanire reala, a noastra. Noi suntem socotiti neprihaniti prin credinta. Marit sa fie Numele Domnului! De aceea cerceteaza-te inaintea Lui Dumnezeu si vezi, esti tu vrednic? Dar nu socoti atunci cand iti analizezi viata, cate fapte bune ai facut saptamana trecuta? Faptele tale bune facute de saptamana trecuta nu te vor invrednici sa stai la Masa Domnului. Nu socoti cate greseli ai facut si sa zici: „Ei, nu am facut prea multe, le pot numara pe degetele de la o mana. Sunt 3, ori 4, ori 5.” Aceste slabiciuni sunt suficiente sa te descalifice de la Masa Domnului.

Predica structurata pe 3 parti: 1, 2 si 3

Atunci cand tu te socotesti cu Dumnezeu, socoteste-te nu prin puterea ta, ci prin vrednicia Domnului Isus Hristos. Spune:„Doamne, m-am straduit!” Si bine ar fi sa ne straduim. „Doamne am depus tot efortul. Doamne am luat si o zi de jertfa. Doamne, am cautat pe toate caile, sa ma apropii de Tine. Dar oricat am incercat, ma uit la mine si inca ma vad nevrednic. Ca sunt numai om. Da-mi Tu vrednicia Ta. Doamne, du-ma pe stanca pe care n-o pot ajunge, caci este prea inalta pentru mine.” Dar daca ne ia Domnul Isus Hristos pe aripile Lui biruitoare, e prea inalta pentru tine? NU. Participarea la Cina Domnului trebuie facuta in CHIP VREDNIC.

In al 2-lea rand, participarea la Cina Domnului trebuie facuta IMPREUNA. In al 3-lea rand participarea la Cina Domnului trebuie FRECVENTA. Copiii Lui Dumnezeu din primele veacuri se adunau in fiecare zi spune Biblia, si de cate ori se adunau, sarbatoreau Cina Domnului. In alte locuri ni se spune ca se adunau in prima zi a saptamanii, duminica si de fiecare data sarbatoreau Cina Domnului. Exista foarte putine referinte si Domnul Isus Hristos nu a stabilit o randuiala cu privire la frecventa Cinei Domnului. As dori din toata inima ca Domnul sa ne ajute de fiecare data atunci cand se sarbatoreste Cina Domnului oridecateori, oridecateori si Domnul sa ne ajute la aceasta!

Preaiubitilor, as dori sa inchei vorbindu-va despre ceea ce Cuvantul Domnului spune in versetul 28 din capitolul 11 din 1 Corinteni: „Fiecare sa se cerceteze dar pe sine insusi.” A te cerceta pe tine insuti inseamna a nu-i cerceta pe altii. A te cerceta pe tine insuti „si asa sa mananci din painea aceasta si sa bei din paharul acesta” inseamna a nu te cerceta in comparatie cu altii.

Noi oamenii avem obiceiul sa ne comparam unii pe altii avand impresia ca si Dumnezeu ne compara unii cu altii. Unii o sa spuna: „Dumnezeu, ei fratele acesta e mai credincios ca celalalt, nu asta treaca, mearga de data asta, cu asta am dea face ca-i mai rau. NU! NU! Fiecare este cercetat de Dumnezeu in mod individual. Dumnezeu nu face o judecata comparativa. La Domnezeu nu exista oameni mai buni si mai rai. Exista oameni buni si oameni rai, la Dumnezeu nu exista mai bun sau mai rau. Este bine si rau. La Dumnezeu este o separare clara, ca lumina de intuneric, ca albul de negru. In ceea ce priveste binele de rau si oamenii buni de oamenii rai. De aceea esti chemat tu pe tine insuti sa te cercetezi si sa te judeci, spune Biblia, ca sa nu fii judecat odata cu lumea. Caci cine mananca si bea, isi bea si isi mananca osanda lui insusi daca nu deosebeste Trupul Domnului.

Daca ne-am judeca singuri, nu am fi judecati. Frati si surori, suntem chemati sa ne judecam noi pe noi insine, sa i-o luam inaintea Lui Dumnezeu, Dumnezeu ne da posibilitatea sa i-o luam inainte. Ca El atunci cand vine si ne cerceteaza, ne analizeaza viata si ne judeca, El rosteste sentinte impotriva noastra, ca sa ne curateasca si sa ne indrepte si sa ne mustre.

Dar inainte sa faca El lucrul acesta, imi da mie sansa. Sa vin la masa Domnului sa spun „Doamne, ma analizez pe mine. Si ma gasesc sarac si slab, si gresit la aceste capitole in viata mea.” Imi fac o analiza amanuntita la vietii mele, si atunci spun: „Iarta-ma, vreau sa ma pocaiesc de toate acestea.” Si spune Biblia, daca va judecati singuri, ati scapa voi de judecata. V-ati rostit voi sentinta, voi v-ati declarat nevrednici si ati spus: „Doamne, am nevoie de mila si indurarea Ta!” Si Dumnezeu care este drept si credincios va iarta. Sa venim inaintea Domnului intr-o rugaciune de cercetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *