Cristi Boariu – Cum poti sa-ti pierzi binecuvantarea in viata


Slavit sa fie Domnul care este taria noastra! Vreau sa incep cu o veste buna pentru toti premiantii: incepe scoala. Si cum cam toti sunt premianti, si la noi la biserica si la Emanuel, eu cred ca toate fetele s-au inseninat, ghiozdanele sunt facute deja, da? si mergem sa se intample, ceea ce spune la un moment dat in Vechiul Testament ca voi trebuie sa fiti „cap si nu coada.”

Dragii mei mi-as dori ca la sfarsitul acestui an de scoala cand se vor da premiile, sa nu lipseasca nimeni acolo. Copiii nu prea zic „Amin”, „Cine l-o fi invitat si pe fratele Cristi acuma seara?” Cred ca zic fratii, copiii. Da? Dar dragii mei, cred ca ce vrea Dumnezeu de la noi in viata, si mi-aduc aminte cand eram prin clasa a 12-a, nu o sa insist mult asupra acestui lucru am avut un mesaj prin care Domnul imi spunea: „Fa-ti partea si Eu o sa imi fac partea.” Mi-am facut partea la scoala si Dumnezeu a venit randul cand si-a facut partea. Si ii dau slava Domnului pentru asta.

Problema e ca noi ca si parinti intelegem inca o data la inceperea unui an scolar ce scrie in vers.27. Baietii s-au facut mari si parca fiecare inceput de an de scoala ne spune: copiii au mai crescut. Copiii s-au facut mari. Si nu este asta marea problema. Problema este cand ajungem la ce se spune aici despre Esau; spune aici ca isi petrecea vremea „mai mult pe camp.” Stiti ce mi-as dori la copiii din bisericile noastre? Daca se termina scoala la 13, la 13:15, 13:30 sa fie acasa. Amin.

Sa nu zica: „Mami ma duc sa imi fac temele.” Dar el s-a uitat la un film crestin. Dar a mers sa isi faca temele cu nu stiu cine, intelegeti? crestini. Deci asa imi doresc de la copiii mei, inca is mici, pot dormi linistit, dar cand o sa fie mari, imi doresc sa nu gaseasca ceva mai frumos decat acasa. Esau a zis: „Lasa-ma si cu tacamiu si cu maicamea, tot cu versete biblice, iar este cu comitete de familie, iar e cu…” Intelegeti?

A zis: „Las ca este mai fain pe camp.” a zis Esau. „Isi vremea mai mult pe camp.” Dar oamenii care cresc afara din biserica si isi petrec vremea afara din biserica si din familie si care au alte prioritati inafara de tata si mama, care au prieteni mai buni decat tata si mama, intr-o zi vor ajunge la faliment. Eu zic: Doamne pazeste copiii nostri!

Dragii mei vreau sa raspund la intrebarea care spune in felul urmator: /:„Cum poti sa iti pierzi binecuvantarea in viata?”:/ Si ma uit la Esau si inainte ca sa raspund acestei intrebari vreau sa va fac de cunoscut ce insemna dreptul de intai nascut. Pentru ca s-ar putea sa credem ca dreptul de intai nascut nu era ceva valoros si daca nu era ceva valoros care a fost problema ca l-a pierdut? Nu? Spune in Geneza 49:3, si nu mai deschid, ca dreptul de intai nascut ii asigura primului din familie vrednicia si puterea in viata.

Daca toti ceilalti erau niste betivani, niste fumatori, niste falimentari, ochii parintilor erau indreptati spre primul copil din familie. Pentru ca ziceau ei: „Tu ar trebui sa fii vrednic sa porti mai departe numele nostru. Tu ar trebui sa fii in putere sa faci lucrul acesta.” In al 2-lea rand dragii mei dreptul de intai nascut spune in Deutoronom 21 cu 17 ca insemna parte dubla din mostenire. Cand tata iti facea testamentul si, unii mai asteapta si in ziua de astazi ca tata sa ii faca testamentul, eu sper ca nu sunt dinacestia prin biserici, dar cand tata isi facea testamentul, stia primul nascut ca daca tata are 4 case, sigur el primeste 2. Si ceilalti 2 frati cate una. Pentru ca el trebuia sa primeasca ceva dublu.

Dragii mei in al 3-lea rand, dreptul de intai nascut insemna potrivit cu Exod 22:29, si e cel mai frumos lucrul acesta: „inchinat Lui Dumnezeu.” Pentru ca stiti cum suntem noi oamenii? Noi vrem sa dam Lui Dumnezeu, dar vrem sa dam Lui Dumnezeu partea aceea de pe urma, ceea ce nu ne trebuie noua. Si a zis Dumnezeu: „Eu stiti ca aveti instinctul acesta, de a-Mi da Mie ceea ce nu va trebuie.” Dar a zis Dumnezeu: „Ca sa fiu sigur ca macar un copil am de la voi dati-Mi-L pe primul.” Si pentru aia sta Ana intr-o zi in Templu: „Doamne daca o sa imi dai copii, primul il voi inchina Tie.” Credeti ca a fost o decizie usoara? Nu a fost deloc o decizie usoara. Dar a fost o decizie luata in partasie si in rugaciune cu Dumnezeu.

Si in al 4-lea rand dragii mei, vreau sa va spun ca dreptul de intai nascut pentru Esau, daca nu l-ar fi vandut si daca nu l-ar fi pierdut ar fi avut o mare valuare in expresia aceea pe care noi o stim pe de rost: „Dumnezeul lui Avraam, Isaac si Esau.” Promisiunea mesianica si venirea Lui Isus in lume s-ar fi facut prin Esau. Dar omul acesta nu a privit spre viitor, spre valuarea acestui drept de intai nascut.

Si vreau sa va spun 3 lucruri pe care omul acesta, acest tanar le-a facut si prin care si-a pierdut binecuvantarea. Si in primul rand, si m-as bucura sa ma asculte fiecare tanar, fiecare copil. Iti poti pierde binecuvantarea, dreptul de intai nascut, in momentul cand esti obosit spiritual. Spune aici vers.29: „Odata pe cand fierbea Iacov o ciorba, Esau s-a intors de la camp” Plin de Duhul Sfant, asa scrie? Nu! Plin de cantari in alte limbi, plin de mesaje. Nu, nu! Zice: era obosit, rupt de oboseala. Vreau sa va spun ca sunt mai multe motive pentru care putem ajunge rupti de oboseala.

Putem ajunge obositi de prea multa implicare in lucrurile materiale. Deschidem impreuna dragii mei si eu m-as bucura daca copiii vor avea de maine abecedarul in fiecare duminica, sa aiba si Biblia la ei. Amin? La noi la Arad nu s-a dat voie sa cante in fanfara nici un tanar care n-avea Biblia la el. Si toti tinerii au intrat in panica, ce-i cu fratele acesta pastor, ce-i radicalismul acesta? Vreau sa va spun ceva: dupa ani de zile toti acei tineri sunt astazi in biserica, sunt langa amvon, pentru ca au venit cu Cuvantul Lui Dumnezeu la ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *